Jakub Forgács Šport

V Bystrici padol svetový výkon roka: Mladý Katarčan atakoval magickú hranicu rekordu

Sen organizátorov Banskobystrickej latky sa splnil. A to hneď na prvý pokus. O svetový výkon roka a rekord mítingu sa postaral mladý Katarčan.

Ilustračný obrázok k článku V Bystrici padol svetový výkon roka: Mladý Katarčan atakoval magickú hranicu rekordu
Zdroj: TASR

Obľúbené atletické podujatie odštartovala v stredu poobede súťaž žien. Svetový výkon roka a rekord mítingu sa však zrodil na 21. ročníku Banskobystrickej latky v súťaži mužov. Postaral sa oň Katarčan Mutaz Essa Baršim s 240 cm, zdolal ich na prvý pokus a splnil sen organizátorov, aby niekedy Banská Bystrica uvidela skok na 240 cm.

Svetový rekord neprekonal

Mutaz Baršim dostal divákov do varu už na 225 cm skočených s obrovskou rezervou. Ďalšiu výšku 228 vynechal, na 231 cm si zapísal jeden neplatný skok, no opravu zvládol excelentne s veľkou rezervou a prehupol sa hneď na prvý raz aj cez 233. Na druhý pokus zdolal 235 cm a jeho najväčší súperi už rovnocenne neodpovedali, druhý skončil Ukrajinec Andrij Procennko s 233 cm a tretí Rus Ivan Uchov. Baršim si potom naložil latku na 240 cm, prekonal ju okamžite bez opravy a raz sa snažil aj o 244 cm, o jeden cm viac ako je svetový rekord Kubánca Javiera Sotomayora z roku 1989 (4. marca 1989). Ďalej už neskákal pre bolesti chrbta.

Pred BBL sa dosť hlasno rozprávalo aj o možnosti ohrozenia halového svetového rekordu Kubánca Javiera Sotomayora z roku 1989. Smelé vyhlásenia vychádzali z hviezdnej účasti, so všetkými tromi medailistami na vlaňajších HMS. Z 15 účastníkov nemali len dvaja na konte 230 cm a viac – Slovák Lukáš Beer a Muamar Baršim, mladší brat svetovej jednotky Mutaza Baršima. Olympijský víťaz Rus Ivan Uchov, trojnásobný víťaz ‚latky‘ a držiteľ rekordu mítingu s 238 cm, sa stal miláčikom banskobystrických divákov. Zo súboja s Baršimom, Procenkom a Dmitrikom, ktorým sa osobné maximá taktiež vyšplhali minimálne na 240 cm, sa pokúšal vyryžovať aj ďalší historický zápis, ak by zvíťazil, vyrovnal by počet štyroch triumfov Švéda Holma na BBL.

Na vrchole záujmu sa však ocitol Katarčan Mutaz Baršim, v súčasnosti najlepší svetový výškar. Pred dvoma rokmi v Banskej Bystrici zvíťazil s 236 cm a vo svojom prvom štarte v novom roku sa snažil o double, nielen byť najlepší, ale aj výkonom naplniť očakávania. Okrem Baršima si víťazstvá na ‚latke‘ vždy privlastňovali Európania a ich hegemóniu narušil až Baršim pred dvoma rokmi. V rozcvičke, v ktorej Mutaz Bašim komplet oblečený skočil len tak 225 cm, sa zranil Talian Fassinotti a keďže ho zdobila pozícia tohtoročnej tabuľkovej jednotky na svete (234 cm), bola to pre očakávanú drámu v závere citeľná strata.

Absolútny osobný rekord Beera

V úvode trochu natiahol čas bývalý svetový šampión Bahamčan Thomas s tromi pokusmi na 215. Na 225 si zaskákali ešte všetci 14-ti a Lukáš Beer si na nich hneď na prvý pokus vytvoril osobný halový rekord, vypadol však svetový šampión Američan Williams i Baršimov mladší brat Muamer.

O absolútny osobný rekord sa na 228 pokúšal Lukáš Beer. Práve táto hodnota bola pre mnohých zlomová. Uchov a Mutaz Baršim ju vynechali, no na 1. pokus ju zdolal len Rumun Donisan, na druhý Thomas, a už len Bubeník, ktorý zo seba vydoloval sily spotrebované pri troch pokusoch na 225 cm. O 231 cm sa pokúšali ešte deviati, vrátane Matúša Bubeníka, a jeho osobný rekord 231 cm zdolaný na druhý pokus rozburácal halu. Pre konečné poradie bolo dôležitých 233 cm a na nich ďalej zostal na BBL historicky najvyšší počet šesť skokanov.

„Strašne sa teším z výkonu, diváci mi pomohli obrovským spôsobvom. Vyburcovali ma a ja dúfam, že som sa im odvďačil. Takéto preteky u nás nemáme, treba si ich užiť.“ nešetril Matúš Bubeník emóciou.

Pre Matúša Bubeníka krásny deň. „Verím, že si ho budem dlho pamätať. Užíval som si súťaž, no nebol to až taký dobrý nápad, lebo som sa dopustil dosť chýb. Po 225 a 228 cm mi dosť odľahlo, uvoľnil som sa a skoky vyzerali oveľa lepšie. Pre mňa je to super pocit skákať v takej nabitej súťaži, je perfektné odsledovať niekoho kto prekoná 240 cm a pokúša sa o svetový rekord. Záverečný odložený pokus na 235 cm mi poradil tréner, ja som pôvodne chcel ísť znovu 233, lebo som netrafil ani jeden z prvých dvoch,“ povedal so slovami, že je dobré, že si verí, že sa týchto výšok nebojí, a to je pre výškara dôležité, skákať vysoko bez strachu.

Príjemne prekvapil vo svojom prvom štarte v roku Bahamčan Thomas a upútal aj odvahou, keď vynechal 233 a objavil sa až na 235. Bubeníkovo úsilie o zlepšenie nového slovenského halového rekordu na 233 dvakrát stroskotalo, tretí pokus si odložil na hodnotu absolútneho slovenského rekordu 235, no márne.

Výsledky

  • muži: 1. Mutaz Essa Baršim (Kat.) 240, 2. Andrij Procenko (Ukr.) 233, 3. Ivan Uchov (Rus.) 231, 4. Aleksej Dmitrik (Rus.) 231, 5. Donald Thomas (Bahm.) 231, 6. Matúš Bubeník (SR) 231, 7. Mihal Donisan (Rum.) 228, 8. Jaroslav Bába (ČR) 228, 9. Antonios Mastoras (Gr.) 228, 10. Lukáš Beer (SR) 225, 11. Naoto Tobe (Jap.) 225, 12. Silvano Chesani (Tal.) 225, 13. Muamer Aissa Baršim (Kat.) 220, 14. Jesse Williams (USA) 220

Výkony výškarov na Banskobystrickej latke si môžete pozrieť v našej fotogalérii!

Na obľúbenom atletickom podujatí padol svetový výkon roka aj rekord mítingu
30
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM