Jakub Forgács Šport

Banskobystrická latka spoznala víťazku: Výšku 196 cm zdolala jediná skokanka

Populárny výškarský míting pod strechou priniesol v ženskej kategórii poriadny pretlak. Hoci víťazka bola jasná, o druhé miesto sa museli podeliť až dve skokanky.

Ilustračný obrázok k článku Banskobystrická latka spoznala víťazku: Výšku 196 cm zdolala jediná skokanka
Zdroj: TASR

Na 21. ročníku Banskobystrickej latky, populárneho výškarského mítingu pod strechou, zvíťazila Talianka Alessia Trostová, ktorá ako jediná zdolala 196 cm. Za ňou nastal pretlak a o druhé miesto v hale na Štiavničkách sa podelili Ruska Svetlana Školinová a Chorvátka Ana Šimičová, obe so 194 cm. Zdolala ich aj štvrtá Ruth Beitiová, no viac nevydarených pokusov ju zaradilo na štvrtú priečku.

Ženská súťaž s kompletným medailovým stupňom na vlaňajších ME v Zürichu, s piatimi s osobákom 200 a viac, zarezonovala vo vypredanej hale skôr a bol pôžitok sledovať úsilie všetkých desať štartujúcich, aj keď konečným výkonom trochu zaostali za očakávaním. Úradujúca majsterka sveta Ruska Svetlana Školinová sa mohla pochváliť najcennejšou vizitkou, no vlaňajšok pre zranenie vynechala a presne sa nevedelo, čo od nej možno očakávať. Jej súboj s krajankou Kučinovou, vlaňajšou tabuľkovou jednotkou, i Chorvátkou Anou Šimičovou, Taliankou Alessiou Trostovou a majsterkou Európy Španielkou Beitiovou patril medzi najväčšie lákadlá BBL.

Školinová, Beitiová a Kučinová začali súťaž najneskôr na základe 185 cm. Školinovej od zranenia uplynulo veľa času, od jesene 2013, a prvý skok na medzinárodnej scéne sa jej na 185 cm vydaril. Na 192 cm sa skokanky výrazne preosiali a v súťaži ich zostalo päť, od ktorých sa očakávali výraznejšie výkony a dovtedy ani raz neopravovali. Španielka Beitiová, úradujúca majsterka Európy vonku i v hale, sa potrápila na 194 cm, pokorila ich až na tretí pokus, no nádej na vytvorenie svetového rekordu veteránok nad 35 rokov (197 cm) si udržala.

Veľké sklamanie prežívala Ruska Kučinová, ktorá trikrát smoliarsky zhodila 196 cm. Beitová sa po vynechaní 196 cm napokon dočkala pokusov o nový veteránsky svetový rekord. Na 198 cm prvý pokus zbabrala podlezením latky, v druhom i treťom tesne latku zhodila. Víťazná Trostová začala súťaž na 190 cm, na prvý pokus zdolala aj 192, 194, cez 196 sa prehupla na druhý pokus a trikrát márne bojovala so 198 cm. Po súťaži žien diváci so zatajeným dychom sledovali atak svetového rekordu u mužov.

Výsledky

  • ženy: 1. Alessia Trostová (Tal.) 196, 2. Svetlana Školinová (Rus.) a Ana Šimičová (Chorv.) obe 194, 4. Ruth Beitiová (Špan.) 194, 5. Marija Kučinová (Rus.) 192, 6. Desiree Rossitová (Tal.) 190, 7. Irina Gordejevová (Rus.) 190, 8. Michaela Hrubá (ČR) a Oksana Okunevová (Ukr.) 185, 10. Iryna Heraščenková (Ukr.) 185

Zábery zo ženskej kategórie Banskobystrickej látky nájdete v našej fotogalérii!

Banskobystrická latka spoznala najlepšie ženské výkony
17
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM