Správy

V Bystrici obnovili historickú budovu ZUŠ: Počas prác zistili nepríjemnosť, FOTO

Išlo o náročnú obnovu, a to aj z finančného hľadiska, keďže budova ZUŠ-ky je národná kultúrna pamiatka.

Ilustračný obrázok k článku V Bystrici obnovili historickú budovu ZUŠ: Počas prác zistili nepríjemnosť, FOTO
2
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Mestu Banská Bystrica sa pred Vianocami podarilo obnoviť národnú kultúrnu pamiatku, 90 rokov starú budovu, kde sídli Základná umelecká škola (ZUŠ) Jána Cikkera. Vychováva mladých tanečníkov, hudobníkov či výtvarníkov. Informoval o tom na sociálnej sieti banskobystrický primátor Ján Nosko.

Náročná obnova

„Išlo o náročnú obnovu, a to aj z finančného hľadiska, keďže budova ZUŠ-ky je národná kultúrna pamiatka. Práve z tohto dôvodu sme museli intenzívne komunikovať s pamiatkarmi, ktorí sa vyjadrovali k postupu prác a použitiu materiálov. Počas obnovy fasády musela byť vrchná brizolitová omietka odstránená v celom rozsahu a v zmysle požiadaviek Krajského pamiatkového úradu (KPÚ) v Banskej Bystrici nahradená novou špeciálnou omietkou, ktorú sme objednávali z Nemecka,“ priblížil Nosko.

Spolu s výmenou 57 okien v dvorovej časti sa náklady na obnovu len v týchto položkách vyšplhali na 291-tisíc eur.

Poškodená výzdoba

„Keramický obklad, ktorým je budova ZUŠ špecifická, mal byť podľa pôvodného zámeru očistený a ošetrený hydrofóbnym náterom. Počas opravy omietok sa však zistilo, že keramická výzdoba fasády okolo okien a na štítových stenách je značne poškodená, a navyše bola v minulosti neodborne natretá. Miestami obklad úplne chýbal. Aby sme predĺžili životnosť pôvodného keramického obkladu a zároveň zjednotili vzhľad fasády, pristúpili sme k jeho reštaurovaniu v rozsahu 512 štvorcových metrov, čo si vyžiadalo ďalšie náklady vo výške 72-tisíc eur,“ zhrnul primátor.

Ambíciou mesta bolo vymeniť okná i na fasáde školy, ktorú vidí každý, kto prechádza mestom po hlavnom ťahu I/66 popri Hrone. „KPÚ však trvá na riešení, ktoré je oproti bežnému trikrát drahšie. Verím, že rokovaniami sa dohodneme na výhodnejších podmienkach a túto investíciu dotiahneme do úspešného konca,“ dodal Nosko.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Prečítajte si tiež

V OBRAZOCH: V Bystrici obnovili historický objekt ZUŠ J. Cikkera
2
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM