Krimi

V Bystrici objasnili podvod za viac ako 150 tisíc eur. Obvinené sú desiatky osôb, FOTO

Vyšetrovateľ podľa slov polície obvinil 64 osôb z pokračujúceho obzvlášť závažného zločinu podvodu spáchaného formou spolupáchateľstva.

Ilustračný obrázok k článku V Bystrici objasnili podvod za viac ako 150 tisíc eur. Obvinené sú desiatky osôb, FOTO
3
Galéria

Vyšetrovateľ Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Banskej Bystrici takmer trí roky intenzívne pracuje na objasnení závažného zločinu, ktorý bol páchaný na celom Slovensku. Výsledkom jeho mravenčej práce sú desiatky obvinených osôb. Informovala o tom banskobystrická krajská policajná hovorkyňa Mária Faltániová.

„Trestné stíhanie bolo začaté v apríli 2016 za obzvlášť závažný zločin podvodu. Následne boli vykonané domové prehliadky, prehliadky iných priestorov a pozemkov, zaistené množstvo listinných dôkazov a vypočutých bolo viac ako 1500 svedkov (pacientov a lekárov). Ďalších takmer 800 svedkov (pacientov) už bolo mŕtvych a ostatných nebolo možné vypočuť z dôvodu zlého psychického stavu alebo neprítomnosti v mieste bydliska (bezdomovci, dlhodobo odsťahovaní do zahraničia),“ pokračovala hovorkyňa.

„Po vykonaní analýz výsluchov ako aj záverov znaleckého skúmania, 31. januára 2019 vyšetrovateľ obvinil 64 osôb z pokračujúceho obzvlášť závažného zločinu podvodu spáchaného formou spolupáchateľstva,“ uviedla Faltániová.

„Obvinení v období od januára 2010 do októbra 2015 prostred­níctvom mandatárov ako aj štatutárov dvoch spoločností z Banskej Bystrice (zástupca na zabezpečenie dostupnosti zdravotníckych pomôcok, produktov tzv. vlhkého krytia, reklamy, propagácie a marketingu), na území Slovenskej republiky, po vzájomnej dohode s poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti (lekári) a poskytovateľmi lekárenskej starostlivosti (lekárne), zorganizoval reťazec lekárov a lekárnikov,“ pokračovala Faltániová so slovami, že lekári bez vedomia a súhlasu reálne existujúcich pacientov (už aj mŕtvych) vypisovali lekárske poukazy na vyššie uvedené zdravotnícke pomôcky, ktoré neboli pacientom dodané a lekárne ich cez pokladne dávali na preplatenie zdravotnej poisťovni.

„Spoločným konaním doposiaľ spôsobili zdravotnej poisťovni škodu vo výške takmer 152-tisíc eur. Za tento závažný zločin hrozí trest odňatiam slobody na 10 až 15 rokov a zákaz činnosti,“ dodala policajná hovorkyňa. Prípad je aj naďalej v štádiu vyšetrovania a spisový materiál v súčasnosti obsahuje viac ako 60-tisíc listov.

Titul. foto: ilustračné

V OBRAZOCH: V Bystrici objasnili podvod za viac ako 150 tisíc eur
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM