Správy

V Bystrici funguje špeciálny projekt: Rodičom predčasne narodených detí pomáha FOTKA

Projekt Prvá fotka bábätka vznikol v roku 2015. Funguje vo všetkých šiestich perinatologických centrách na Slovensku, ale aj na štyroch neonatológiách.

Ilustračný obrázok k článku V Bystrici funguje špeciálny projekt: Rodičom predčasne narodených detí pomáha FOTKA
Zdroj: pixabay.com / CC0 1.0

Fotografia bábätka pomáha rodičom predčasne narodeného dieťaťa prekonať náročné chvíle po pôrode. Vďaka projektu občianskeho združenia Malíček ju mamy dostávajú z rúk ošetrujúcich doktorov na pooperačnom vyšetrení v desiatich slovenských nemocniciach, vrátane tej banskobystrickej. Ročne sa odovzdá asi tisíc fotiek. Informovala o tom predsedníčka združenia Ľubica Kaiserová.

„Táto fotografia navyše zmierňuje pocit odlúčenia a zhmotňuje chvíle počiatkov materstva, kým zdravotný stav dovolí mamičke ísť za jej dieťatkom osobne,“ priblížila filozofiu projektu predsedníčka združenia.

Kartička obsahuje okrem fotky a nápisu „Gratulujeme, narodil sa vám bojovník,“ aj týždeň, v ktorom sa dieťatko narodilo, pôrodnú váhu predčasne narodeného bábätka a dĺžku novorodenca.

Projekt Prvá fotka bábätka vznikol v roku 2015. Funguje vo všetkých šiestich perinatologických centrách na Slovensku – v Bratislave, Nových Zámkoch, Banskej Bystrici, Prešove, Košiciach i v Martine, ale aj na štyroch neonatológiách v Humennom, Poprade, Trenčíne a na bratislavských Kramároch.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM