Správy

Ústav srdcových a cievnych chorôb v Bystrici sa rozrastie. Postaví nové ambulantné centrum

Nové centrum bude mať za úlohu rozšíriť ambulantné činnosti a zriadiť pracovisko komputerovej tomografie a magnetickej rezonancie.

Ilustračný obrázok k článku Ústav srdcových a cievnych chorôb v Bystrici sa rozrastie. Postaví nové ambulantné centrum
2
Galéria

Stredoslovenský ústav srdcových a cievnych chorôb (SÚSCCH) v Banskej Bystrici sa bude rozširovať. Stavba nového Preventívno-ambulantného a diagnostického centra v susedstve ústavu si vyžiada deväť miliónov eur a ukončená má byť v polovici roku 2020.

„Srdcovo-cievne ochorenia sú jednou z najčastejších príčin úmrtí občanov Slovenska. Je preto dôležité, aby si všetky zariadenia, ktoré na liečenie týchto chorôb v krajine máme, zachovali špičkové postavenie. Preto je nutné naďalej do nich investovať,“ povedal pri príležitosti pondelkového poklepania základného kameňa tejto stavby premiér Peter Pellegrini (Smer-SD).

Táto stavba podľa neho doplní mozaiku veľkých rekonštrukcií zdravotných zariadení v meste, ktorá začala obnovou v tamojšej Rooseveltovej nemocnici a bude pokračovať rekonštrukciou Detskej fakultnej nemocnice.

Výstavbu nového Preventívno-ambulantného a diagnostického centra SÚSCCH privítala aj ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská (nom. Smeru-SD). „Ja som pri nástupe do funkcie povedala, že mojim cieľom počas práce ministerky je, aby každý človek na Slovensku mal možnosť konzultácií v špičkovom diagnostickom centre. Stavba takéhoto centra nám k takémuto cieľu pomôže,“ uviedla.

Ako uviedol riaditeľ SÚSCCH Juraj Frajt, objekt ústavu má iba desať rokov, ale za ten čas evidujú enormný nárast činností. „Pokiaľ sme v roku 2009 vyšetrili v našich ambulanciách 31.000 pacientov, tak minulý rok to bolo už viac ako 48 000 pacientov,“ priblížil. Nové centrum bude mať preto za úlohu rozšíriť ambulantné činnosti a zriadiť pracovisko komputerovej tomografie a magnetickej rezonancie. V pôvodných priestoroch ústavu vznikne navyše pracovisko jednodňovej chirurgie a denný stacionár, čím sa navŕši lôžková kapacita zariadenia.

V OBRAZOCH: Nový pavilón SÚSCCH v Bystrici
2
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM