Jakub Forgács Iné športy

Úspešný bystrický boxer otvorene: Snažím sa vyhýbať konfliktným ľuďom a situáciám, FOTO

Hoci v ringu mu to ide, na ulicu sa biť nechodí. Mladý Bystričan Martin Gruy, nám porozprával o boxe a úspechoch, ktoré vďaka nemu dosiahol.

Ilustračný obrázok k článku Úspešný bystrický boxer otvorene: Snažím sa vyhýbať konfliktným ľuďom a situáciám, FOTO
7
Galéria
Foto: Peter Dzurjanin / Zdroj: Dracula Fight Night

Bystričan Martin „Guru“ Gruy (21) bral box spočiatku iba ako záľubu. Ako sám hovorí, neskôr prerástol do životného štýlu. Teraz dosahuje nemalé úspechy a buduje si vlastný klub TeamGruy. Viac o sebe a svojej vášni prezradil v rozhovore.

Aká bola tvoja cesta k boxu? Kedy si sa preň rozhodol?

Boxovať som začal pár rokov dozadu ako doplnkový šport k americkému futbalu. No po čase som kariéru amerického futbalu skončil a a z pôvodne doplnkového športu sa stal životný štýl. Aktívne zápasím od roku 2017.

Na svojom konte máš už niekoľko úspechov. Aká je tvoja bilancia?

Moja aktuálna bilancia je 13 zápasov, 11 výhier (6KO) a dve prehry.

Vedel by si vypichnúť aj ten najväčší?

Ťažko vybrať ten najväčší, ale osobne som veľmi rád za zápas, ktorý som paradoxne prehral. Bolo to tohto roku v novembri, keď som nastúpil vo Švajčiarsku proti domácemu boxerovi, ktorý ide nasledujúci rok na olympiádu. Tam som sám sebe potvrdil, že viem boxovať so svetovou elitou. Zápas som prehral 2:1 na body, no minimálne väčšiu časť zápasu som mu bol vyrovnaným súperom. Záver zápasu som už nezvládol, ten už bol v jeho réžií.

Začínal si pod klubom ŠKP BB, teraz trénuješ pod vlastnou značkou TeamGruy. V čom sú hlavné rozdiely?

Boxu som sa začal venovať pod klubom ŠKP BB, konkrétne pod Milanom Králikom. No už počas pôsobenia v tomto klube som si našiel vlastného trénera (apríl 2019) s ktorým aktívne pracujeme a za ktorého prácu som nesmierne vďačný. Milan Králik ukončil pôsobenie v klube ŠKP BB pre nedostatok času, čo sa dá úplne chápať, keďže nás tento šport neživí (zatiaľ) a keď má človek rodinu, det,i tak sa to veľmi ťažko dáva dokopy. Ale musím povedať, že to bol vynikajúci tréner a človek, stále sme spolu v kontakte a za jeho robotu mu ďakujem.

Hlavný rozdiel je teda asi ten, že je to moja značka. Snažíme sa budovať vlastnú značku a presadiť sa vo svete už v čase amatérskeho boxu. Aj ja som začal trénovať chalanov, ktorí už takisto zápasia pod hlavičkou TeamGruy.

Musíš si kvôli tréningu aj odoprieť niečo, čo máš rád?

To by tréner vedel rozprávať. :D. Jasné, teraz sme akurát začali prípravu na novú sezónu, som opäť v diéte, takže by som otázku možno preformuloval, či si vôbec môžem niečo dopriať. Začiatky boli veľmi ťažké ale teraz keď sa zatnem, tak to ide ako má a potom je to cítiť najmä na výkonoch.

Na ulici sa bežne neboxuje, ale predsa, bol si už niekedy nútený využiť svoje bojové schopnosti v reálnom živote?

Asi nie, snažím sa vyhýbať takýmto typom ľudí a situáciám. A asi aj ak by k nejakej situácií došlo, neviem, či by som si tým veľmi pomohol. Skôr by som sa dostal ešte k väčším problémom.

A čo tvoja rodina, podporujú ťa v tom, čo robíš?

Musím povedať, že od začiatku mám veľkú podporu celej rodiny. Sledujú každý zápas, zaujímajú sa o to a tešia sa z každého môjho úspechu a ja sa teším, že ma podporujú. Najväčšia vďaka ale patrí môjmu trénerovi, ktorý robí neskutočný kus práce a robí zo mňa boxera, aký som. Vzhľadom na moju povahu to má niekedy naozaj ťažké.

Kedy ťa budeme môcť vidieť v ringu najbližšie?

Najbližší potvrdený zápas mám 25. januára 2020 na Galavečeri bojových športov v Považskej Bystrici.

Venuješ sa okrem boxu aj iným športom?

Jasné, rád si zahrám futbal, tenis, ale počas sezóny sú to skôr menej náročne športy kvôli prípadnému zraneniu. Tak veľa plávam a príležitostne nejaká turistika.

Ako najradšej tráviš voľný čas, keď práve nestojíš v ringu?

Snažím sa venovať ľudom, ktorých zanedbávam, kedže tento šport popri práci je naozaj náročný. Ráno tréning, práca, tréning a potom už naozaj nemám chuť niečo robiť. Takže sa snažím tráviť čas s ľuďmi, ktorí to tolerujú a vyjadrujú mi podporu. Musím povedať, že mám aj skvelého šéfa (pozdravujem Maťa), ktorý sa snaží mi v práci čo najviac vyhovieť a je môj veľký fanúšik.

Zábery mladého bystrického boxera si môžete pozrieť v priloženej fotogalérii!

V OBRAZOCH: Mladý Bystričan Martin Gruy je úspešným boxerom
7
Galéria
Foto: Peter Dzurjanin / Zdroj: Dracula Fight Night
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM