Jakub Forgács Futbal

Úsilie ako zachrániť Duklu vrcholí: Čo všetko bolo na pretrase počas rokovania vedenia mesta s akcionármi?

Rozruch okolo fungovania futbalového klubu Dukla Banská Bystrica, ktorý zostúpil z Fortuna ligy a vo finančnej tiesni hľadá zmysel a možnosti ďalšieho účinkovania, zatiaľ neutíchol. To na jednej strane vyvoláva veľkú nádej. Pozrite, aké závery prinieslo rokovanie vedenia mesta s akcionármi.

Ilustračný obrázok k článku Úsilie ako zachrániť Duklu vrcholí: Čo všetko bolo na pretrase počas rokovania vedenia mesta s akcionármi?
Zdroj: TASR

Ústretovým prístupom mesta sa otvára možnosť klub zachrániť a neskôr ho aj zveľadiť, momentálne rokovania takúto možnosť naznačili a vyvolali značný optimizmus.

Šabo: Je to na veľmi dobrej ceste

Člen predstavenstva klubu Ivan Šabo prioritu rokovaní určil jednoznačne. „Momentálne máme cieľ zachrániť druhú ligu. Vypracovala sa nová organizačná štruktúra klubu v rámci rozpočtu, a to v takej miere, aké nám možnosti dovolili. Od budúceho týždňa budeme tvrdo pracovať aj na tom, aby sme naštartovali proces tréningov, celej prípravy dospelých a mládeže,“ povedal.

Rekonštrukcia štadióna na základe projektu SFZ do zabudnutia neupadla a do krajného termínu konca júna by ju mali rokujúce subjekty aj vyriešiť. „Je to na veľmi dobrej ceste a rekonštrukcia by nám mala vyjsť. Financie, aké by sa mali vložiť vo výške 40 percent z celkovej dotačnej sumy 2,4 milióna a ich zdroje upresňovať nebudem, je to v štádiu riešenia, a možno všetko bude inak, akým spôsobom ich naplníme,“ pokračoval Šabo so slovami, že musia ešte počkať pár týždňov, zatiaľ sa iba snažia, aby mesto neutrpelo a aby pomohli ako futbalu, tak aj trebárs atletike, armádnemu stredisku. Jednoducho, hľadá sa zaujímavý konsenzus.

Nosko prirovnal klub k pacientovi

Primátor mesta Ján Nosko, keďže pochádza z lekárskeho prostredia, použil výstižné prirovnanie, v akom stave sa nachádza FK Dukla. „Minimálne je to pacient, ktorý leží na jednotke intenzívnej starostlivosti a nie je mŕtvy. No teraz vážne, je to naozaj kritická situácia, personálna, finančná, vzťahová. My ako mesto chceme vstúpiť do toho tak, aby sme v prvom rade zachránili mládežnícky futbal, pomohli finančne a klub nastavili tak, aby bol trvalo udržateľný,“ uviedol nosko, ktorý dodal, že ak uvidia pozitívny trend, vstúpia aj do akciovky.

„Úlohou manažmentu a nášho dozorného vstupu bude to, aby klub fungoval bez dlhov a aby sa starý mohol splatiť. S pánom Kováčikom sme sa dohodli, že bude tento dlh riešiť vo svojej réžii. Čo sa týka akciovky, podľa mňa by malo byť mesto, ak má mať vplyv, väčšinovým akcionárom, aby mohlo presadzovať svoj pohľad na ekonomiku a fungovanie klubu,“ spomenul primátor.

Lieky pre pacientov sú obyčajne drahé. „Ak sa bude rekonštruovať štadión, bude treba financie aj z našej strany. Nepredbiehajme však, niečo sme prerokovali, hľadali riešenie a keby sme dostali štadión do mestského majetku, asi by bola vôľa do tohto procesu vstupovať,“ povedal Nosko. Ako poznamenal, túto tému zatiaľ neuzavreli, takže len verí, že spokojné budú všetky strany. Vraj sa ponúka aj elegantné riešenie. „Som presvedčený, že kto vloží peniaze do klubu, tak ich nevyhodí do vetra. Mesto si zaslúži dôstojný športový stánok, kultiváciu celého prostredia štadióna,“ dodal.

Kováčik: Vo vedení mesta sme našli partnera

Tretinový akcionár klubu FK Dukla Ján Kováčik zdôraznil, že na rokovani vystupoval výhradne ako akcionár klubu a nie ako prezident SFZ. „Mesto chce vstúpiť do klubu a pomôcť, aby futbal v Banskej Bystrici fungoval. Všetko, čo tu vidíte, celú investíciu, sedačky, trávnik, zariadenie, to je všetko investícia klubu. Aj tu sa otvára téma, úsilie raz a navždy ju uzatvoriť silnie. Umelé osvetlenie patrí mestu, atletická dráha, pozemky armáde, čiže potrebujeme všetko jednoznačne sprehľadniť a zjednodušiť, najlepšie jediným vlastníkom, aby Slovenský futbalový zväz do štadióna v rámci projektu rekonštrukcie mohol poskytnúť 2,4 milióna,“ povedal.

„Rokujeme a ja mám počas tých 12 rokov pocit, že ústretovo, vo vedení mesta sme našli partnera, ktorému na futbale záleží. Pri predchodcoch terajšieho primátora sme vždy vo finálnej fáze zostali sami. Ak sa nám záver podarí, som presvedčený, že po niekoľkých rokoch sa Dukla do najvyššej súťaže vráti. Teraz potrebuje 50 percent z rozpočtu prvoligového klubu, aby mohla Dukla v druhej lige normálne fungovať. Len nás nechajte pár týždňov a my vám oznámime elegantné riešenie, prospešné pre všetkých,“ dodal Kováčik.

Klub zatiaľ povedie prednosta

Dukla potrebuje čo najrýchlejšie zostaviť káder na 2. ligu. „Budeme hľadať konsenzus a využijeme aj názory iných ľudí, ktorí majú srdce a zanietenie pre FK Dukla, aby sme zostavili káder, ktorý by udržal druhú ligu. Kabínu doplníme tak, aby sme mohli súťaž zodpovedne zvládnuť,“ povedal prednosta mestského úradu Martin Adamec, ktorý by mal principiálne rozhodovať o záležitosti­ach klubu.

Podľa Martina Adamca sa futbal v Dukle zostupom do 2. ligy výrazne zlacní. „Mesto zatiaľ do štruktúr klubu nevstupuje. Nachádzame sa v krízovom stave, aj preto treba hrať lacnejšie, za menej peňazí,“ doplnil.

Čítajte tiež:

Futbalovej Dukle svitá na lepšie časy: Do druhej ligy sa nakoniec prihlási, ako vidí jej budúcnosť primátor Nosko?

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM