Jakub Forgács Kultúra

Univerzitná noc literatúry pod Urpínom: Ukážky TÝCHTO kníh si vychutnáte z úst siedmich osobností

Už o pár hodín sa v Banskej Bystrici uskutoční literárna výprava, ktorá návštevníkov prevedie siedmimi miestami banskobystrickej univerzity. Známe osobnosti tu budú čítať ukážky z kníh rôznych autorov. Pozrite sa, čo všetko vás čaká!

Ilustračný obrázok k článku Univerzitná noc literatúry pod Urpínom: Ukážky TÝCHTO kníh si vychutnáte z úst siedmich osobností
Zdroj: TASR

Po vlaňajšej úspešnej Univerzitnej noci literatúry sa dnes v priestoroch Filozofickej fakulty Univerzity Mateja Bela (UMB) v Banskej Bystrici uskutoční druhý ročník tohto literárno-kultúrneho podujatia. Univerzitná noc literatúry 2015 sa opäť ponesie v znamení sedmičky. Sedem osobností na siedmich miestach bude čítať zo siedmich kníh.

Ako uviedla členka organizačného tímu Mária Bílková, minulý rok sa na akcii zúčastnilo približne 220 návštevníkov rôznych vekových kategórií. „Prevládali najmä študenti a svojou podporou nás potešili aj rodiny s deťmi, pre ktoré bol zriadený detský kútik. Privítali sme medzi nami aj komunitu nepočujúcich, čítané texty boli totiž simultánne tlmočené do slovenského posunkového jazyka,“ priblížila Bílková s tým, že aj teraz bude k dispozícii detský kútik a všetky čítania budú tlmočené pre nepočujúcich. Väčšina stanovísk je prístupná aj telesne hendikepovaným, vozičkárom.

Čítania sa začínajú o 17:30 a potrvajú 3,5 hodiny. Čas jedného čítania je 15 minút, rovnaký čas je určený aj na presun na ďalšie miesto. Každý poslucháč si môže vybrať, kde začne, návštevník totiž dostane literárny pas so stručnými informáciami o autorovi i jeho diele a mapku pre lepšiu orientáciu v areáli Filozofickej fakulty UMB na Tajovského ulici. Po každom čítaní získa do pasu pečiatku a ak nazbiera všetkých sedem, má možnosť zapojiť sa do tomboly a vyhrať zaujímavé ceny. Knihy, z ktorých sa bude čítať, sa tam dajú zakúpiť za zvýhodnenú cenu.

Na návštevníkov tento rok čakajú ukážky z kníh – Erlend Loe: Naivne. Super., Olga Grjasnowa: Rus je ten, ktorý miluje brezy, Kjersti A. Skomsvold: Čím rýchlejšie kráčam, tým som menšia, Aľa Rachmanovová: Študenti, láska, Čeka a smrť, Anya von Bremzen: Umenie sovietskej kuchyne, Henrik Hovland: Johannes Jensen má pocit, že je iný, Simona Strelcová: Mária a čarovný prsteň.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM