Jakub Forgács Kultúra Kultúra

Univerzitná noc literatúry opäť v Bystrici: Mená prvých čítajúcich a novinka, netradičné pátranie

Ak je aj pre vás kniha obľúbeným spoločníkom, zbystrite pozornosť! Na banskobystrickej Univerzite Mateja Bela sa stretnú ľudia bez rozdielu veku a akýchkoľvek bariér, ktorí však majú jedno spoločné - lásku ku knihám. Tentoraz však knihy neotvoria oni sami, ale vypočujú si ich čítanie.

Ilustračný obrázok k článku Univerzitná noc literatúry opäť v Bystrici: Mená prvých čítajúcich a novinka, netradičné pátranie
Zdroj: UMB

Univerzitná noc literatúry pokračuje! Už po tretíkrát budete môcť zažiť nezabudnuteľnú atmosféru literárnych čítaní v priestoroch Filozofickej fakulty Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici, jej okolí a v iných súčastiach univerzity.

Sedem textov na siedmich miestach

Študenti a študentky Univerzity Mateja Bela chystajú sedem rôznych textov na siedmich rôznych, opäť zaujímavých aj netradičných miestach a v zákutiach Tajovského ulice 40 a 51, ktoré predstavia osobnosti spojené s univerzitou, kultúrou či mestom Banská Bystrica. „V tejto chvíli môžeme prezradiť mená troch tohtoročných čítajúcich, ponuku prijala správkyňa Komunitnej nadácie Zdravé mesto Beata Hirt, ako aj osvedčená dvojica Anna Zemaníková, herečka Bábkového divadla na Rázcestí, a Peter Zemaník, redaktor rádia Regina,“ uviedla Lucia Szabóová.

Skalní si môžu pripomenúť priestory zasadacej miestnosti dekana Filozofickej fakulty, Univerzitného pastoračného centra a V-clubu, no organizačný tím aj v spolupráci s Univerzitnou knižnicou UMB odhalí na prvý pohľad skryté či známe zmení na nepoznanie.

Podujatie má po úspešných dvoch ročníkoch svoje pokračovanie, pričom cieľ zostáva rovnaký, priblížiť súčasnú literatúru širokému okoliu prostredníctvom verejných čítaní s kúzelnou atmosférou. Inšpirácia pochádza z myšlienky medzinárodného podujatia European Literature Nights. Tretí ročník bude mať okrem spomínanej primárnej myšlienky aj svoje venovanie, ktoré patrí zosnulému novinárovi a človeku s veľkým srdcom, Jurajovi Kušnierikovi.

Búranie bariér

Podujatie od svojho začiatku sleduje aj ideu búrania bariér prostredníctvom literatúry, platnosť ktorej potvrdzuje široké spektrum návštevníkov a návštevníčok. Ani tento rok preto nebude chýbať detské stanovište, v jeho blízkosti detský kútik, pokračuje aj spolupráca s komunitou Nepočujúcich.

„Všetky čítania budú tlmočené do slovenského posunkového jazyka, o čo sa postará skupinka našich šiestich dobrovoľne prihlásených tlmočníkov a tlmočníčok. V rámci novej spolupráce s nemocnicou Zelený sen, v ktorej tri študentky organizačného tímu realizujú projekt Čítanie ako terapia, vyhlásime zbierku kníh pre dlhodobo hospitalizovaných pacientov a pacientky. Preto pokiaľ máte doma prečítanú knižku, ktorá už iba zbiera prach, neváhajte a prineste ju so sebou,“ pokračovala Szabóová.

Odovzdať ju bude možné na ktoromkoľvek stanovišti, nemusíte sa teda báť, že ju so sebou budete nosiť celý čas. Z vyzbieraných knižiek sa následne vytvorí v nemocnici knižnica a okrem skvelého literárneho zážitku tak prispejete aj na dobrú vec.

Literárny pas

„Pripomeňme si, že v deň konania podujatia dostanú návštevníci a návštevníčky svoj vlastný „literárny pas“, ktorý bude mať tento rok podobu knižnej záložky. Obsahovať bude základné informácie o literárnych dielach a ich autoroch, hlavných partneroch projektu, mapku stanovíšť a tiež pole na pečiatky,“ spomenula so slovami, že návštevníci a návštevníčky ho dostanú na ktoromkoľvek stanovišti, na ktorom sa rozhodnú začať. Čítanie ukážok bude prebiehať simultánne na siedmich stanovištiach rozmiestnených v priestoroch FF UMB a blízkom okolí.

Každé čítanie bude trvať 15 minút, potom budú mať návštevníci 15 minút na presun na ďalšie stanovište podľa vlastného výberu. Čítania tak budú trvať 3,5 hodiny, po nich bude nasledovať spoločné stretnutie všetkých účastníkov a účastníčok v priestoroch V-clubu. Tí, ktorí absolvujú všetkých sedem stanovíšť a nazbierajú tak všetkých sedem pečiatok, budú mať možnosť prostredníctvom vyplneného literárneho pasu zapojiť sa do tomboly a vyhrať ceny v podobne rôznych sponzorských predmetov.

Tiež získajú možnosť zakúpiť si čítané knihy za zvýhodnenú cenu, ktoré dodá partnerské vydavateľstvo tretieho ročníka. „Jeho meno prezradiť ešte nemôžeme, ale na facebookovej stránke Univerzitnej noci literatúry od 22. februára prebieha Veľká šifrovacia súťaž, kto sa do nej stihol zapojiť, nášho knižného partnera už pozná,“ vysvetlila Szabóová s tým, že cieľom súťaže je spríjemniť čakanie na samotné podujatie, zabaviť sa, trošku ponamáhať mozgové závity a, samozrejme, vyhrať peknú cenu. Každý pondelok, stredu a piatok sú na Facebooku zverejnené indície, podľa ktorých hádate meno čítajúceho/čí­tajúcej, názov a autora/autorku čítanej knihy. Súťaží sa sedem týždňov. Novinkou je aj pátranie po Najknihovatej­šej fotke.

Séria netradičných verejných čítaní sa uskutoční v stredu 13. apríla 2016 na Tajovského 40 a 51. Prvé čítanie začína na všetkých stanovištiach o 17:30, posledné o 20:30. Medzi stanovišťami sa môžete pohybovať podľa vôle, ich mapa bude zverejnená na Facebooku, v literárnom pase, no spoľahnúť sa môžete aj na dobrovoľníkov a dobrovoľníčky, ktorí vám radi pomôžu.

Čítajte tiež:

Tím hokejistov bystrickej UMB v prestížnej lige: TOTO sú možní súperi do play-off

Víkend sa blíži a ani vy sa nemusíte nudiť: Výber chystaných podujatí, ktoré vám odporúčame zažiť

Bystričania môžu rozhodnúť, aké nápady si zaslúžia realizáciu: 12 projektov, ktoré sa pobijú o 20 000 eur

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM