Jakub Forgács Kultúra

Unikátny festival opäť v Bystrici. Už si ho však neužijeme pod holým nebom

Hudobný festival, aký len tak nezažijete. Operalia ponúkne nevšedné umelecké zážitky. Na čo všetko sa môžete tešiť?

Ilustračný obrázok k článku Unikátny festival opäť v Bystrici. Už si ho však neužijeme pod holým nebom
5
Galéria
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk

Počas najbližších šiestich októbrových dní bude znieť mestom pod Urpínom hudba scénických a koncertných podujatí, ktoré sľubujú nevšedné umelecké zážitky. Prichádza totiž ďalší ročník hudobného festivalu Operalia Banská Bystrica 2017, o ktorom informovali na tlačovej konferencii zástupcovia banskobystrickej Štátnej opery. Organizátori presťahovali predstavenia z otvoreného priestoru pod holým nebom na domovskú scénu a veria, že to pomôže najmä inscenačne náročným dielam.

La traviata

Podujatie otvorí 20. októbra o 18:30 premiérová inscenácia zlatého fondu opernej tvorby – Verdiho La traviata. Hudobného naštudovania sa ujal dirigent Lorenzo Tazzieri, ktorý sa nedávno stal riaditeľom a hlavným dirigentom Metropolitnej opery v Tokiu a režisérka Dana Dinková, ktorá má zasa bohaté skúsenosti s talianskym operným umením. V hlavných postavách opery v troch dejstvách podľa svetoznámeho románu A. Dumasa ml. Dáma s kaméliami sa predstavia Katarína Procházková a Mariana Hochelová ako Violetta a v úlohe Alfreda Dušan Šimo a Alessandro Fantoni. Druhá premiéra je plánovaná na 4. novembra.

„V čase, keď dielo vznikalo, bol Verdi už slávny. Traviatu začal tvoriť pre benátske divadlo. Prišiel so šokujúcim námetom kurtizány odohrávajúcim sa v súčasnosti, čo vtedy nebolo bežné, navyše, ktorá má byť sympatická. Námet je natoľko silný, ako aj hudba, že Traviata nakoniec vyhrala ten svoj divácky boj a dodnes je uvádzaná všade vo svete,“ priblížila dramaturgička opery Alžbeta Lukáčová. Ako dodala, Traviata (1853) je súčasťou nesmrteľnej trojice diel Rigoletto (1851) a Trubadúr (1853).

Aida po prvýkrát

Festival Operalia prinesie 24. októbra o 18:30 aj titul Lovci perál, ktorý zaznie poslednýkrát. Bizetovo dielo sa síce hráva zriedkavejšie, no diváka si vraj okamžite podmaní. Banskobystrické naštudovanie zaujalo pri premiére svojím hudobným naštudovaním i vizuálnym stvárnením.

V rámci operného podujatia sa 26. októbra o 18:30 predstaví aj hosťujúci operný súbor z plzenského Divadla J. K. Tyla, ktorý uvedie Verdiho operu Aidu. Tá na pôde banskobystrického divadla zaznie po prvý raz v jeho histórii.

Počas festivalových dní bude jedno dopoludnie venované aj deťom, ktoré uvidia opernú rozprávku Kocúr v čižmách a súčasťou bude tiež komorný koncert s názvom Čaro strún. Predstaví sa v ňom univerzálny multižánrový hudobník – harfista Michal Matejčík a spolu s huslistkou Luciou Harvanovou uvedú vážne i nevážne hudobné témy. Organizátori nevynechali ani koncert, v rámci ktorého zaspievajú mladí talentovaní adepti operného umenia.

Foto: ilustračné

Festival Operalia
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM