Jakub Forgács Kultúra

Festival, aký Bystrica ešte nezažila. Prinesie bohatý program plný umelcov

Pod Urpínom sa dočkáme novinky. Festival Versus prinesie do mesta súčasnú poéziu.

Ilustračný obrázok k článku Festival, aký Bystrica ešte nezažila. Prinesie bohatý program plný umelcov
5
Galéria
Foto: Jaroslav Dodok / Zdroj: Dnes24.sk

Desať osobností súčasnej slovenskej a českej poézie, vyhlásenie výsledkov súťaže Básne SK/CZ, bohatý večerný program a výnimočný historický priestor. Tak bude vyzerať prvý ročník festivalu poézie Versus, ktorý sa v Banskej Bystrici uskutoční v sobotu 28. októbra.

Ako informovali organizátori zo združenia Literárna bašta, podujatie sa uskutoční v priestoroch historickej bašty pri Lazovnej bráne, kde združenie plánuje vybudovať literárny rezidenčný dom s kaviarňou.

“Uvidíme, kam sa bude Versus uberať v budúcnosti. Už teraz ale vieme, že je čo vylepšovať. Prvý ročník vnímame ako signál voči publiku a veríme, že o rok festival ponúkne aj priestor pre diskusné a kritické platformy,” hovorí dramaturg festivalu Slavo Sochor a pripomína, že taká bohatá zostava poetov a poetiek sa v Banskej Bystrici ešte zrejme nestretla.

V rámci jedného večera v Banskej Bystrici vystúpia: Katarína Kucbelová, Mária Ferenčuhová, Boris Ondreička, Agda Bavi Pain, Erik Šimšík, Viktor Suchý, Juraj Kuniak, Olga Pek, Michal Tallo a hudobný hosť Jiří Imlauf z českej skupiny Houpací koně. Výnimočným bodom v programe bude vyhlásenie výsledkov súťaže Básne SK/CZ 2017. Víťaza spomedzi 624 súťažných príspevkov vyhlási členka poroty Olga Pek a František Malík z občianskeho združenia literarnyklub.sk.

Foto: ilustračné

Festival Versus
5
Galéria
Zdroj: Jozef Barinka
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM