Jakub Forgács Správy

Úchvatné zábery z Pustého hradu: Zažil kráľovskú svadbu aj dobýjanie, VIDEO a FOTO

Na príprave programu sa spolu s organizátormi podieľala aj takmer stovka priaznivcov histórie združených v rytierskych, šermiarskych a historických spolkoch zo Slovenska i Česka.

Zdroj: TASR/Ján Krošlák

Na Pustom hrade nad mestom Zvolen sa v sobotu uskutočnila reprodukcia kráľovskej svadby, ktorá sa na tomto mieste konala ešte v roku 1247. Na návštevníkov v hradnom areáli čakali ukážky života v stredoveku, bojov i viaceré sprievodné aktivity.

„Rekonštrukciu kráľovskej svadby realizujeme už tretí rok. Tentoraz sme pridali aj novinku, a to dobýjanie hradu. Návštevníci tiež mohli prespať v zážitkových dobových stanoch,“ uviedol riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu Stredné Slovensko Jiří Pěč. Ako dodal, tohtoročnou novinkou bola aj kyvadlová doprava mikrobusom z parkoviska pod hradom.

Na príprave programu sa spolu s organizátormi podieľala aj takmer stovka priaznivcov histórie združených v rytierskych, šermiarskych a historických spolkoch zo Slovenska i Česka. Okrem samotného aktu kráľovskej svadby čakali na návštevníkov rôzne ukážky dobového života na hrade. V rámci sprievodných aktivít mohli návštevníci zavítať do remeselnej uličky či lukostreleckého tábora. Prezentované boli tiež ukážky archeologických nálezov z hradného areálu.

Svadba, počas ktorej si dcéra kráľa Bela IV. zobrala Leva, syna haličského kniežaťa Danila, sa na Pustom hrade uskutočnila v roku 1247. Reprodukcia kráľovskej svadby sa konala po viac ako 750 rokoch prvýkrát v roku 2020, keď prilákala takmer tisícku divákov.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne správy

V OBRAZOCH: Stredoveká kráľovská svadba na Pustom hrade
10
Galéria
Zdroj: TASR/Ján Krošlák
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM