Jakub Forgács Kultúra

Toto v Bystrici ešte nikdy nebolo: Mesto prvý raz dejiskom festivalu ruských filmov

Nadšenci ruských filmov si prídu v Banskej Bystrici na svoje. V našom meste sa uskutoční 1. ročník Festivalu ruských filmov na Slovensku, ktorý predstaví významné diela ruskej kinematografie aj domácim divákom.

Ilustračný obrázok k článku Toto v Bystrici ešte nikdy nebolo: Mesto prvý raz dejiskom festivalu ruských filmov
Foto: Jaroslav Dodok

Myšlienka usporiadania festivalu ruských filmov v Slovenskej republike vznikla na Kryme v meste Jalta v roku 2012. Prímorské mesto je kolískou ruského filmového priemyslu a nevyčerpateľnou studnicou ruskej kultúry, ktorú tam zanechali mnohí význační umelci svetového významu. Azda aj preto sa mestu hovorí ruský Hollywood.

Otvárací ceremoniál so vzácnymi hosťami

1. ročník Festivalu ruských filmov na Slovensku sa uskutoční pod záštitou veľvyslanca Ruskej federácie na Slovensku Pavla Kuznecova a predsedu BBSK Vladimíra Maňku. Prebehne od piatka do stredy v Banskej Bystrici a ďalších štyroch slovenských mestách (Rišňovce, Stará Ľubovňa, Jarabina, Trenčín).

Na slávnostné otvorenie festivalu v Banskej Bystrici prijal pozvanie aj veľvyslanec Ruskej federácie na Slovensku – Pavel Kuznecov, predseda BBSK – Vladimír Maňka, Vladislav Romanov – autor mnohých scenárov a Michail Aleksejev – generálny riaditeľ Ruského fondu na rozvoj ruskej kinematografie. Otvárací ceremoniál festivalovej časti v Banskej Bystrici sa uskutoční v pondelok o 16:00 v Thurzovom dome na Nám. SNP.

4 filmy – 4 rôzne príbehy

Na divákov čaká dramatický seriál Prepáčte, Dr. Čechov o lekárovi a dramatikovi, Antonovi Pavlovičovi Čechovi, ktorý nezatváral oči pred spoločenskými a rodinnými príčinami krízy identity, ale zodpovednosť pri vytváraní vlastného života prisudzoval každému človeku. Dom vetra rozpráva príbeh ženy, ktorá pracuje ako školníčka v detskej infekčnej nemocnici. Tam sa dozvedá, že jej syn, ktorý bol nezvestný po II. svetovej vojne, je mŕtvy. Vo veľkom žiali a v zármutku sa odhodlá ukradnúť z infekčného oddelenia jedného chlapca.

Film Popolový valčík je príbehom dievčat a žien, ktoré tri dlhé roky museli vykonávať odmínovacie práce na oslobodenom území od nacistických okupantov. V týchto tragických rokoch sú niektoré príbehy dievčat až romantické. Film Darček Stalinovi zase rozpráva príbeh, ktorý sa odohráva v malek kazašskej dedinke, ktorá sa stala dočasným domovom pre uskú ženu Veru, Poľku Jerzy Dungan, Kórejčanku Gleb, Kazašku Asembalu a ďalšie. Všetky ženy prešli deviatimi kruhmi pekla. Medzitým sa na druhej strane Sovietskeho zväzu pripravujú dary pre vodcu. Avšak, najlepší darček vodcovi národov je už pripravený.

Harmonogram premietania v Banskej Bystrici

  • pondelok o 16:00 – Prepáčte Dr. Čechov
  • pondelok o 19:00 – Dom Vetra
  • utorok o 14:00 – Popolový valčík
  • utorok o 17:00 – Darček Stalinovi

Festival – prehliadka ruských filmov na Slovensku bude pravidelne raz za jeden rok. V budúcom roku bude festival vylepšený aj o sprievodné podujatia so špičkovými ruskými umelcami.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM