Jakub Forgács Správy

Toto sme v meste ešte nezažili: Páriky sa na námestí budú bozkávať vo veľkom

V stredu od 16:00 sa na Námestí SNP bude bozkávať vo veľkom. Podujatie Prvomájové bozky pre všetkých, ktorí si chcú prejaviť svoju lásku, organizuje Park kultúry a oddychu Banská Bystrica.

Ilustračný obrázok k článku Toto sme v meste ešte nezažili: Páriky sa na námestí budú bozkávať vo veľkom
Zdroj: Webnoviny.sk

Bozkávanie je obľúbenou činnosťou mnohých ľudí. Je prejavom náklonnosti, lásky a dokonca je prospešné aj pre naše zdravie. Zvyky hovoria, že muži by mali na 1. mája pobozkať svoju milovanú pod rozkvitnutou čerešňou, inak zostane „prašivá“.

Na námestí vyrastú čerešne

„Podujatie Prvomájové bozky sa v Banskej Bystrici uskutoční v premiére a vychádza z tradície prvomájového bozkávania sa pod rozkvitnutou čerešňou,“ uviedla programová pracovníčka PKO Ingrid Hajdučková. Pre všetkých účastníkov, ktorí sa majú radi, bude pripravené množstvo prekvapení.

„Na námestí budu úzdobené stromy, pod ktorými si budú môcť páriky vyznať svoju lásku a pobozkať sa. Ak budú mať záujem, odfotí ich náš fotograf, ktorý im fotku rovno vytlačí, aby mali pamiatku,“ pokračovala Hajdučková. Párikom rozdajú organizátori medovníkové srdiečka.

Netradičné vyznania lásky

Zaľúbenci si budú môcť vyskúšať aj netradičné vyznania lásky. „K dispozícii im bude Juliin balkón, kde budú môcť muži vyznať svoju lásku slovami Shakespeara. Pripravený bude aj múr lásky, na ktorý budú môcť kresliť srdiečka a písať svoje vyznania,“ dodala na záver Hajdučková.

Zaľúbencom budú chvíle pod čerešňami spríjemňovať kapely Maringotka a Pas de pitié. Okrem toho čakajú na všetkých tvorivé dieľne, zaujímavé hry, zábava a súťaže.

Pôvod bozkávania

Bozk má pôvod ešte v starom Grécku. Kým boli muži na výpravách, ženy rady popíjali víno. Keď sa muži vrátili, ovoniavali ženám ústa, aby zistili, či nepili príliš. Cisár Havius Valerius Konštantín už povedal, že bozk je ušľachtilou zárukou predmanželskej zmluvy – „Pobozkal si ma, musíš si ma vziať“.

V súčasnosti sú bozky letmé, vášnivé, priateľské a medzi najobľúbenejšie určite patria francúzske. Posilňujú vzťahy medzi zaľúbenými, ale aj rodinnými príslušníkmi, pomáhajú produkovať hormón šťastia – oxytocín, znižujú stresový hormón – kortizol.

Zlepšuje imunitu a pomáha chudnúť

Prijímanie cudzích slín je vynikajúcou prevenciou pred chorobami, pretože partneri si medzi sebou vymieňajú baktérie, ktoré majú v ústach a ich imunitný systém si tak lepšie poradí aj s inými ochoreniami, na aké je zvyknutý. Bozkávanie vám môže pomôcť vybrať si toho správneho partnera na celý život. Ak totiž nefunguje chémia pri bozkávaní, pravdepodobne nezafunguje ani v partnerskom živote.

Pri vášnivých bozkoch produkuje vaše telo adrenalín a uvoľnuje endorfíny, čím sa tlmí bolesť. Pri bozkávaní človek spáli 2–3 kalórie za minútu a navyše si vďaka nemu udržíte aj mladistvý vzhľad tváre, pretože pri bozkávaní zapájate väčšinu tvárových svalov.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM