Jakub Forgács Iné športy

Toto organizátori nečakali: Prekvapivý záujem o hodnotenie kvality bystrickej MHD!

Občianska Cykloiniciatíva BB spustila v polovica septembra online dotazník o kvalite banskobystrickej MHD. Hoci sa v ňom súťaží o kvalitný bicykel KTM v hodnote 700 eur a kredity na čipové karty v hodnote 80 a 40 eur, ani samotní organizátori nečakali tak vysoký záujem o jeho vyplnenie...

Ilustračný obrázok k článku Toto organizátori nečakali: Prekvapivý záujem o hodnotenie kvality bystrickej MHD!
Zdroj: Webnoviny.sk

Dotazník, ktorý nájdete na tejto stránke, je jednou z aktivít v rámci Európskeho týždňa mobility v Banskej Bystrici na posilnenie alternatívnych druhov dopravy po meste. „Naša MHD má najmodernejší vozový park na Slovensku a napreik tomu je využívaná iba 28 % obyvateľov. Až 65 % obyvateľov využíva na presun po meste osobné motorové vozidlá,“ uviedla Andrea Štulajterová z OCI BB Andrea Štulajterová, ktorá od 1.8.2013 pôsobí aj ako manažérka pre rozvoj nemotorovej dopravy v Banskej Bystrici.

Prekvapivý záujem o dotazník

Aj preto sa rozhodli získať spätnú väzbu od obyvateľov, čo im na MHD prekáža, čo by navrhovali pre zlepšenie a podobne. „Na základe výsledkov dotazníkového prieskumu sa budeme snažiť s mestom a prevádzkovateľom MHD navrhnúť také opatrenia, ktoré by zabezpečili vyšší podiel využívania MHD obyvateľmi,“ pokraovala Štulajterová.

„Záujem obyvateľov nás samozrejme prekvapil. Predpokladali sme, že získame 300 – 400 vyplnených dotazníkov a k dnešnému dňu ich máme už takmer 700,“ uviedla. Prieskum pokračuje až do 14.10.2013. Or­ganizátori prieskumu plánujú verejnú prezentáciu výsledkov dotazníkového prieskumu, ktorá bude spojená so žrebovaním o nový bicykel a kredity na čipové karty.

Na cyklistov čakajú viaceré novinky

„Zatiaľ je to iba v štádiu príprav, ale v rámci prezentácie výsledkov a žrebovania cien plánujeme zorganizovať aj diskusiu, na ktorej by sa obyvatelia mohli priamo pýtať kompetentných,“ spomenula Štulajterová, ktorá doplnila, že na presnom dátume prezentácie sa ešte rokuje s mestom a s primátorom. Chceli by tiež nájsť ešte niekoho za diskusný stôl, kto by nebol z mesta a tiež nejakého nezávislého prevádzkovateľa. Ten by mal mať vedomosti a skúsenosti s MHD napríklad v iných mestách.

Do konca roka plánujú v mestskom centre osadiť ešte niekoľko cyklostojanov. „Ide nám ich vyrábať, po schválení Pamiatkového úradu, umelecký kováč, aby boli aj pekné aj funkčné,“ povedala Štulajterová a na záver dodala, že tiež plánujú zmenu dopravného značenia na viacerých miestach v meste v prospech cyklistov a množstvo osvetových kampaní, ktoré by smerovali k zmene doterajšieho myslenia obyvateľov a prehodnocovania doterajších návykov.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM