Jakub Forgács Rôzne

Toto nikto iný nepochopí: 5 vecí, vďaka ktorým rozoznáte Bystričana na sto honov :)

Informácie len pre zasvätených! Každé mesto má svoje špecifická, prípadne je preň niečo charakteristické. Banská Bystrica nie je výnimkou. Myslíte si, že ste Bystričan od kosti?

Ilustračný obrázok k článku Toto nikto iný nepochopí: 5 vecí, vďaka ktorým rozoznáte Bystričana na sto honov :)
13
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Ako každé mesto, aj Banská Bystrica má svoje špecialitky, ktoré sú pre našincov samozrejmosťou, iným však veľa nepovedia. Ten, kto cez naše mesto len prechádza, prípadne tu bol párkrát, nemá určite o týchto veciach ani páru.

Ak si teda dvaja ľudia z Banskej Bystrice sadnú napríklad aj na kávu v inom meste, je vysoko pravdepodobné, že sa môžu baviť práve o týchto témach, a nik iný im nebude rozumieť…

Bystrický Elvis

Nie, nehovoríme o Elvisovi, známom spevákovi, ktorý by našiel útočisko v mesto pod Urpínom. Ten je už aj tak dávno po smrti. Každé mesto má svoje typické postavičky. V uliciach a hlavne v centre Banskej Bystrice môžete stretnúť známu tvár, ktorá sa vám rada prihovorí, prehodí pár slov či ponúkne na predaj hodinky. Viacerí Bystričania sa zhodnú, že bez tohto chlapíka prezývaného aj Elvis, by banskobystrické námestie bolo oveľa smutnejšie.

Jama pri Mestskom úrade

Jednou z vecí, na ktorú naopak mnohí obyvatelia nášho mesta nie sú pyšní, je oplotené stavenisko pri Mestskom úrade. Tej už domáci ani nepovedia inak ako jama. Kedysi verejné parkovisko sa malo premeniť na parkovací dom. Zatiaľ však stále zostáva iba jamou.

Každý Bystričan aspoň raz…

Banská Bystrica leží v srdci Slovenska je obklopené horami z každej strany. V mnohých dedinách z okresu je lyžiarsky vlek. Kto z Banskej Bystrice by už aspoň raz nemal na nohách lyže? Lyžiarske svahy v našom okolí dokážu uspokojiť lyžiarov od najnáročnejších až po tých najmenších a začínajúcich.

Bystrický strašiak

Hoci titulom „bystrický strašiak“ sa v našom meste môžu popýšiť viaceré stavby či skôr ruiny, asi každému Banskobystričanovi sa pri tomto slovnom spojení vyjaví práve stará autobusová stanica. Tá je však už minulosťou a na jej mieste vládne čulý ruch, aby tu mohla vyrásť nová, snáď viac obdivu hodná stanica s nákupným centrom.

Krepý ako…

Slovku krepý rozumejú mnohí, hlavne Stredoslováci. Dalo by sa preložiť ako nasprostastý či ťažko strelený. Ale ešte viac banskobystrické je slovné spojenie s legendárnou križovatkou. Medzi Banskobystričanmi sa tak zaužívalo príslovie „Krepý ako križovatka na Huštáku“, a to veru nie je cudzie hádam žiadnemu našincovi.

Pozrite si v našej fotogalérii aj unikátne dobové fotografie, zachytávajúce dominanty Banskej Bystrice!

Čítajte tiež:

10 najnetradič­nejších krstných mien obyvateľov Bystrice: Moon, Pravoľub… a tým to ešte nekončí!

Láska nepozná hranice, platí to aj pre Bystricu: Aj takíto zaľúbenci mali svadbu v našom meste!

Foto: ilustračné

FOTO: Dobové fotografie pohľadníc z mesta pod Urpínom
13
Galéria
Zdroj: Stredoslovenské múzeum
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM