Jakub Forgács Rôzne

Uff, cifra ktorá zaráža: Za týždeň stúpol počet chorých na chrípku o 64 percent

Kým uplynulý rok epidemiológovia o tomto istom čase konštatovali, že respiračné ochorenia i chrípka sa už „porúča“, tento rok je situácia iná. Aj keď epidemiológovia očakávali skôr pokles chorobnosti na respiračné ochorenia, opak je pravdou.

Ilustračný obrázok k článku Uff, cifra ktorá zaráža: Za týždeň stúpol počet chorých na chrípku o 64 percent
Zdroj: Webnoviny.sk

„23. kalendárny týždeň v Banskobystrickom kraji je v znamení len 8 – percentného poklesu akútnych respiračných ochorení (ARO), ale až takmer 64 – percentného vzostupu chorých na chrípku a jej podobné ochorenia (CHPO),“ uviedla Mária Tolnayová, hovorkyňa RÚVZ Banská Bystrica. V porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška je výskyt ARO približne na rovnakej úrovni, výskyt CHPO je o 9 percent nižší.

Komplikácie sa vyskytujú len minimálne

Ochorenia majú však ľahší priebeh, pretože sa na nich podieľajú hlavne adenovírusy a respiračné syncytiálne vírusy, ktoré spôsobujú akútne ochorenia s ľahším priebehom. Svedčí o tom aj počet komplikácií z týchto ochorení, ktoré stúpli len minimálne – celkove na 3,5 percenta. „Zápalové ochorenia horných ciest dýchacích ciest, ako aj chrípky, sa skomplikovali zápalmi dutín v 54 prípadoch, zápalmi stredného ucha (226 prípadov) a v 222 prípadoch zápalmi pľúc,“ uviedla Tolnayová.

Najviac komplikácií sa vyskytlo v okrese Revúca a Rimavská Sobota. Banskobystrický Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ), ktorý zbiera údaje o chorobnosti za celý Banskobystrický kraj, neevidoval tento týždeň žiadny prípad závažného akútneho respiračného ochorenia (SARI).

Najmenej chorých je medzi dôchodcami

Na základe analýz z hlásení 49 percent lekárov pre deti a dorast a rovnakého percenta lekárov prvého kontaktu pre dospelých, evidoval v 23. kalendárnom týždni banskobystrický RÚVZ 3 243 chorých na ARO, čo reprezentuje chorobnosť takmer 1 034 osôb na 100 – tisíc obyvateľov. Chrípka a jej podobné ochorenia sa vyskytli v 225 prípadoch, čo je chorobnosť takmer 72 osôb na 100 – tisíc obyvateľov.

„Najvyšší počet chorých na ARO je opäť v okrese Lučenec (543 chorých), Žiar nad Hronom (397 chorých), Žarnovica s takmer 450 chorými a okres Brezno (340 chorých),“ dodala Tolnayová. Čo sa týka chrípky a jej podobných ochorení je najvyšší počet pacientov v okrese Lučenec, Banská Bystrica, Banská Štiavnica a Revúca. Z hľadiska veku je aktuálne najvyšší počet chorých na ARO medzi ekonomicky aktívnym obyvateľstvom, ale aj žiakmi základných škôl. Najnižší počet chorých zaznamenali epidemiológovia medzi dôchodcami.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM