Jakub Forgács Samospráva

Toto má byť pokračovanie "roku upratovania" v Bystrici: Nosko prezradil, akú zmenu sa chystá predložiť!

Po zlúčení mestských firiem, o ktorom rozhodli poslanci Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Banskej Bystrici na ostatnom zasadnutí, "rok upratovania" v meste pod Urpínom, ako avizoval primátor Ján Nosko v novoročnom príhovore, pokračuje.

Ilustračný obrázok k článku Toto má byť pokračovanie "roku upratovania" v Bystrici: Nosko prezradil, akú zmenu sa chystá predložiť!
Zdroj: TASR

Vo svojom blogu zverejnil informáciu, že na najbližšom zasadnutí zastupiteľstva 3. novembra predloží ďalšiu zmenu, a to začlenenie Útvaru hlavného architekta (ÚHA) do štruktúry mestského úradu. Ako Nosko tvrdí, sľubuje si od toho väčšiu efektivitu, racionálnosť, transparentnosť a zjednodušenie administratívnych procesov.

Vítajú krok primátora

Je viac ako pravdepodobné, že jeho návrh bude úspešný, keďže ani klub nezávislých poslancov Banskobystrická alternatíva (BBA), ktorý je v opozícii, nenamieta proti tomuto návrhu.

„Vítame tento krok primátora a považujeme ho za rozumný,“ uviedla v pondelok poslankyňa BBA Ľudmila Priehodová s tým, že podobné snahy boli už aj za exprimátorov Ivana Saktora a Petra Gogolu, ale sa skončili neúspešne.

„Doterajšie stanoviská ÚHA boli len odporúčacie, ak návrh prejde, zlepší sa postavenie útvaru a stanoviská budú záväzné. Sú platení z mestského rozpočtu, prečo by mali byť samostatnou jednotkou? Pokiaľ viem, vo všetkých krajských mestách je ÚHA začlenený do štruktúry mestského úradu,“ zdôraznila poslankyňa MsZ Priehodová.

Začali už v septembri

Mestskí poslanci začali „upratovať“ už na septembrovom zasadnutí, keď z dôvodu racionalizácie schválili Noskov návrh na zlúčenie mestských organizácií – Záhradníckych a rekreačných služieb so Správou športových a telovýchovných zariadení mesta a tiež zlúčenie mestských obchodných spoločností MBB a Bytového podniku mesta. K tomu dôjde od januára budúceho roka.

„Sú to rozhodnutia, ktoré majú ekonomické ratio a sú tiež snahou o presadenie transparentných metód riadenia v nových spoločnostiach,“ konštatoval vtedy Nosko.

Čítajte tiež:

Bystrickí poslanci si schválili zvýšenie odmien: Po novom budú dostávať zhruba dvojnásobok!

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM