Jakub Forgács Samospráva

Bystrickí poslanci si schválili zvýšenie odmien: Po novom budú dostávať zhruba dvojnásobok!

Za svoju prácu dostanú zaplatené oveľa lepšie. Mestskí poslanci si po poslednom rokovaní zastupiteľstva prilepšia. Bystričania však najnovšie o ich platoch budú mať prehľad.

Ilustračný obrázok k článku Bystrickí poslanci si schválili zvýšenie odmien: Po novom budú dostávať zhruba dvojnásobok!
Zdroj: TASR

Banskobystrickí poslanci si na utorkovom rokovaní Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Banskej Bystrici schválili zvýšenie mesačných odmien. Od budúceho roka budú dostávať zhruba dvakrát toľko ako doteraz. Predkladateľom materiálu bol primátor Ján Nosko.

Bystričania budú mať prehľad

Výška odmeny poslancov popri paušálnej odmene závisí aj od ich účasti na rokovaní zastupiteľstva, členstva v komisiách, prípadne v mestskej rade. Ako sa uvádza v dôvodovej správe, mestský rozpočet to pri maximálnom počte zasadnutí MsZ osemkrát ročne, rovnakom počte zasadnutí mestskej rady či zasadnutí komisií desaťkrát ročne, pri 100-percentnej účasti poslancov, zaťaží sumou 202 992 eur.

Vyplývajúc zo Zásad odmeňovania poslancov je v súčasnosti základná mesačná odmena banskobystrického mestského poslanca vo výške 13,5-percenta priemernej mesačnej mzdy zamestnanca v národnom hospodárstve na základe údajov Štatistického úradu SR za predchádzajúci kalendárny rok. Za každú účasť na rokovaní MsZ mu patrí ďalších 70 eur. Ten, ktorý je členom mestskej rady, dostane ešte 50 eur za každú účasť a kto je členom komisií MsZ, má ďalších 35 eur, predsedovia komisií 50 eur. Poslanci sú aj vo viacerých komisiách.

Ako reagoval poslanec Matej Bučko, ak v súčasnosti dostávali mestskí poslanci v priemere okolo 150 eur mesačne v čistom, a ten najaktívnejší s viacpočetným členstvom v komisiách či mestskej rade mohol mať aj cez 200 eur, teraz to bude zhruba 300 až 400 eur.

Jeho návrh, aby mesto raz štvrťročne zverejňovalo výšku odmien všetkých poslancov, MsZ schválilo. Občania sa tak na webe mesta dozvedia, akú odmenu a za čo dostáva ten-ktorý poslanec.

Podľa Noska motivujú

„Túto funkciu vnímam ako poslanca, ktorý naozaj veľmi intenzívne pracuje a tiež ako poslanca, ktorý sa len vezie. Zastávam názor, že v Banskej Bystrici je veľa problémov, ktoré poslanci môžu riešiť, a preto si zaslúžia mať aj nejakú motiváciu. Dovolím si tvrdiť, že tým najaktívnejším ani táto suma nepokryje náklady spojené s výkonom ich činnosti,“ konštatoval na brífingu primátor Ján Nosko.

Ako dodal, je to motivácia aj pre obyvateľov, ktorí takto môžu poukázať na činnosť poslancov – ak máte vyššie odmeny, chceme za to od vás prácu. V súvislosti so zvýšením odmien Nosko poukázal aj na sankcie, ktoré hrozia v prípade neúčasti poslancov.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM