Jakub Forgács Správy

To sa len tak nevidí. V Bystrici zažijeme jedinečné spojenie ľudového a pouličného tanca

Street art má svoje miesto aj v Bystrici. Dôkazom je projekt Folcolor pre mesto, ktorého výsledkom je netradičná myšlienka spojiť ľudový a pouličný tanec.

Ilustračný obrázok k článku To sa len tak nevidí. V Bystrici zažijeme jedinečné spojenie ľudového a pouličného tanca
2
Galéria
Zdroj: Playground 89

Už tento vo štvrtok o 18:00 sa pred bývalým Kinom Hviezda v Banskej Bystrici uskutoční jedinečné tanečné podujatie. Postarajú sa o oň tanečníci z Folklórneho súboru Urpín a breakdance skupiny Stred Crew. Zaujímavý projekt podporený financiami z participatívneho rozpočtu mesta umocňuje aj monumentálna streetart maľba zdobiaca budovu bývalého kina.

Netradičná myšlienka spojiť ľudový a pouličný tanec je výsledkom projektu Folcolor pre mesto, o ktorý sa postarala skupinka mladých Bystričanov. Stoja za ním členovia Občianskeho združenia Playground 89, Igor Fekiač a Roman Weis.

„Hlavnou myšlienkou tohto projektu je udržiavať kultúrny odkaz slovenského folklóru v mysliach mladých ľudí, preto sme sa rozhodli spojiť dva svety – folklórny a pouličný. Výsledkom je nielen blížiace sa tanečné podujatie, ale aj monumentálna maľba realizovaná štýlom streetart, vďaka ktorej sa zanedbaná fasáda bývalého kina zmenila na nepoznanie. Zo strašiaka mesta sa stala vizuálna atrakcia, ktorá už stihla ohúriť nielen okoloidúcich, ale aj tisícky ľudí na internete,“ hovorí jeden z iniciátorov Igor Fekiač.

Chalani z Playground 89 nie sú v tomto smere žiadni nováčikovia. Už v minulom roku sa im podarilo zrealizovať prvú maľbu na budove Základnej školy Radvanská 1 v Radvani. Podľa ich slov sa môžeme tešiť aj na ďalšie podobné aktivity. Ešte predtým však pozývajú na štvrtkové podujatie.

"Tanečné vystúpenie, ktoré sa uskutoční priamo pred samotnou maľbou na bývalom Kine Hviezda je verejné a bude naozaj výnimočné, preto si ho netreba nechať ujsť. Všetkých pozývame,“ uzatvára Fekiač.

V OBRAZOCH: Street art má svoje miesto aj v Banskej Bystrici
2
Galéria
Zdroj: Playground 89
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM