Komunálne voľby

Tisíce ľudí rozhodli, VÝSLEDOK je prekvapivý: KOMU by dali hlas v boji o post župana BBSK?

Do veľkého prieskumu sme vybrali 14 potenciálnych kandidátov na kreslo predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja. Víťaz získal vyše štvrtinu všetkých hlasov.

Ilustračný obrázok k článku Tisíce ľudí rozhodli, VÝSLEDOK  je prekvapivý: KOMU by dali hlas v boji o post župana BBSK?
Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa

V sobotu 5. februára 2022 sme odštartovali internetový prieskum s jedinou otázkou: „Keby sa voľby do VÚC konali zajtra, komu by ste dali svoj hlas?“ Naši čitatelia v ňom odovzdali vyše 6 200 hlasov a článok si zobrazilo dokopy viac ako 13 500 ľudí. Ako dopadli potenciálni kandidáti na predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK)?

Aktuálny župan pohorel

Súčasnému predsedovi BBSK Jánovi Lunterovi (NEKA) čitatelia odovzdali iba 0,4 % hlasov, čo by podľa prieskumu znamenalo jeho absolútnu nezvoliteľnosť. Naopak, takmer všetky „lunterovské“ hlasy by pravdepodobne pripadli jeho synovi Ondrejovi Lunterovi (NEKA), ktorý sa umiestnil na druhom mieste (22,3 %).

Za sociálnych demokratov prekvapujúco úradoval nováčik v politike, manažér a inovátor Martin Pechovský (HLAS-SD), ktorému čitatelia odovzdali 21,5 % hlasov (3. miesto). Krajskí predsedovia strán či poslanci NR SR politických strán HLAS-SD a SMER-SD by podľa prieskumu „dostali košom“. Ide o Romana Malatinca (HLAS-SD), Jozefa Ježíka (SMER-SD), či Ľubicu Laššákovú (HLAS-SD).

Má šancu Kotleba?

Bývalý župan Marián Kotleba (Kotleba – ĽSNS) získal v prieskume podporu 3,6 % čitateľov. Podstatne väčšej podpory sa ušlo hnutiu Republika, ktoré sa našou anketou dokonca pochválilo aj na svojich sociálnych sieťach. Na štvrtom mieste tak úraduje práve ich možný kandidát Miroslav Suja (20,4 %).

Ako slabá sa v prieskume ukázala podpora poslanca NR SR a kandidáta za hnutie Sme Rodina Igora Kašpera (0,7 %). Ten prednedávnom ako jediný oznámil, že svoju kandidatúru zvažuje a post predsedu BBSK sa uchádzal aj vo voľbách do VÚC v roku 2017.

To, kto by sa podľa prieskumu stal favoritom volieb a aj kompletné výsledky, nájdete na druhej strane.

VÝSLEDKY HLASOVANIA: Komu by ste dali hlas v boji o post župana BBSK?
1
Galéria

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM