Jakub Forgács Správy

Chvíle radosti detí bojujúcich s rakovinou: Akrobatické kúsky v nemocnici, aké sa len tak nevidia

Vo štvrtok poobede sa v DFNsP uskutočnila ďalšia akcia pod názvom Tanec svetlom života pre malých pacientov. Jedná sa o dlhodobý projekt ľudí ľudom, ktorý je zameraný na deti s onkologickými ochoreniami.

Ilustračný obrázok k článku Chvíle radosti detí bojujúcich s rakovinou: Akrobatické kúsky v nemocnici, aké sa len tak nevidia
Zdroj: Dnes24.sk

Banská Bystrica a jej kultúrne podujatia sa neustále rozvíjajú, a to aj na pôde Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou v Roosveltovej nemocnici. Práve tu sa vo štvrtok o 15:15 poobede odohralo pokračovanie stretnutí nezávislého charakteru v podaní mladých tanečníkov a ľudí venujúcich sa pohybu.

Deti tentoraz bavili mladí akrobati

Hosťom v nemocnici boli tentoraz chalani z banskobystrickej akrobatickej skupiny Slovak Freerun Family, ktorí deťom predviedli svoje akrobatické kúsky. Okrem toho im porozprávali o disciplínach parkour a freerun, ktorým sa venujú. Približne dvadsať detí z rôznych oddelení detskej nemocnice s napätím sledovalo vystúpenie mladých akrobatov.

Na niekoľko desiatok minút tak mohli zabudnúť na svoje choroby a čas, ktorý trávia v nemocnici. Chalani zo Slovak Freerun Family dostali za odmenu od detí papierové ružičky, ktoré vlastnoručne vyrábali. Po skončení vystúpenia bolo vidno úsmevy na tvárach všetkých – malých pacientov i freerunerov.

Puto medzi chorými a zdravými

„Projekt Tanec svetlom života sa podieľa na vytvorení komunikačného puta medzi „chorými a zdravými“ deťmi. Ide o vytvorenie atmosféry, v ktorej sa obe strany budú cítiť príjemne a navzájom sa inšpirujú,“ povedala Lucia Piliarová, iniciátorka projektu.

Mladá lektorka a choreografka, pôsobiaca v Banskej Bystrici, na projekte spolupracovala so Svetielkom nádeje, TŠ K-Dance, Bboy Spot, Stred Crew zo Zvolena a Slovak Freerun Family. Mládež sa týmto projektom zaangažovala v živote a problémoch spoločnosti. Svojím postojom a rozhodnutím „pomôcť a skamarátiť sa“, tvoria nasledovaniahodný príklad pre svojich rovesníkov. Budujú svet kde snaha pomáhať slabším a chorým má dôležité miesto.

Tieto posedenia sú verejnosti otvorené. Najbližšie sa uskutoční v júni a projekt by mal pokračovať aj na začiatku jesene.

Foto: Lucia Piliarová

Tanec svetlom života: Deti v nemocnici posledné týždne bavili tanečníci, b-boyi
8
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM