Jakub Forgács Rôzne

Zlomové okamihy Novembra 89 deň po dni: Ako prebiehala Nežná revolúcia v Bystrici?

V týchto dňoch si pripomíname veľkú zmenu nielen v životoch Bystričanov. Novembrová revolúcia v roku 1989 naplno zasiahla aj naše mesto. Prinášame vám prehľad jej kľúčových okamihov v Banskej Bystrici.

Ilustračný obrázok k článku Zlomové okamihy Novembra 89 deň po dni: Ako prebiehala Nežná revolúcia v Bystrici?
10
Galéria
Foto: Viliam Béreš

Nežná revolúcia v Banskej Bystrici nevypukla 17. novembra ako v Prahe či iných mestách, kde sa štrngalo kľúčmi, no napriek tomu k nám predsa dorazila. Prečítajte si, ako prebiehala, od prvých náznakov revolúcie, až po živú reťaz, ktorá spojila Banskú Bystrici a Zvolen, ako ich zapísal Ján Žilka.

  • 21.11. 1989 – Po výzve pražských vysokoškolákov na štrajk sa v utorok zišli na Pedagogickej fakulte študenti banskobystrických vysokých škôl. Vypočuli si výzvu pražských vysokoškolákov, ku ktorej sa jednoznačne pridali. Zvolili si štrajkový výbor. Poobede na Námestí Národného povstania prečítal člen štrajkového výboru Daniel Obrcian vyhlásenie banskobystrických vysokoškolákov k pražským udalostiam.
  • 22.11. – Na Pedagogickej fakulte diskutovali medzi sebou študenti a vedenie fakúlt. K požiadavke vyšetriť zásah v Prahe pridali požiadavku politických zmien v ČSSR. Na popoludňajšom mítingu na Námestí Národného povstania sa pridali k vysokoškolákom aj gymnáziá.
  • 23.11. – Študenti vysokých škôl navštevovali počas dňa stredné školy, kde vysvetľovali študentom a pedagógom vlastné zámery. Na akademickej pôde prebiehali dialógy študentov so zástupcami štátnych orgánov, KSČ a Socialistického zväzu mládeže. Medzi študentov prišiel hudobník Vladimír Merta z Prahy. Vedecké rady fakúlt a Socialistického zväzu mládeže sa stotožnili s požiadavkou študentov na prešetrenie zásahu 17.11. a dialóg. Vyslovili však nesúhlas s generálnym štrajkom.
  • 24.11. – Pred budovou Pedagogickej fakulty zorganizovali študenti stretnutie, na ktorom očakávali výsledky mimoriadneho zasadania Ústredného výboru KSČ. Demisiu predsedníctva na čele s Milošom Jakešom prijali so zadosťučinením.
  • 25.11. – Na Námestí SNP sa konal veľký verejný míting študentov a občanov. V aule Pedagogickej fakulty na stretnutí študentov s občanmi mesta žiadala väčšina diskutujúcich odstúpenie vedenia štátu, slobodné voľby, pravdivú informovanosť v masmédiách a slobodu vyjadrovania. Viacerí upozorňovali na hrozivý stav ekonomiky, životného prostredia, kultúry a školstva. Podujatie sa konalo pod patronátom konštitujúceho sa Občianskeho fóra Banskej Bystrice.
  • 26.11. – Banskobystrické Občianske fórum zorganizovalo na Námestí SNP manifestáciu na podporu požiadaviek Občianskeho fóra a študentov a vyzvalo pracujúcich ku generálnemu štrajku.

Viac o generálnom štrajku na banskobystrickom Námestí SNP a ďalších udalostiach sa dočítate na nasledujúcej strane.

Generálny štrajk na banskobystrickom Námesti SNP v novembri 1989
10
Galéria
Foto: Viliam Béreš
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM