Jakub Forgács Samospráva

TAKTO mesto ušetrí takmer 300 000 €: Poslúžiť môžu na podporu škôl či opravy ciest a chodníkov

Tak tomu sa povie poriadny balík peňazí. Skoro 300 000 eur, ktoré mesto ušetrí, môžu byť použité na to, čo je pre Banskobystričanov skutočne dôležité. Ako sa k nim dostalo?

Ilustračný obrázok k článku TAKTO mesto ušetrí takmer 300 000 €: Poslúžiť môžu na podporu škôl či opravy ciest a chodníkov
Zdroj: Webnoviny.sk

Banská Bystrica ušetrí 283 574 eur na úrokoch vďaka refinancovaniu úverov, na ktorom sa vedenie mesta dohodlo s poskytovateľom úveru, Československou obchodnou bankou (ČSOB). Zverejnil to v utorok Mestský úrad v Banskej Bystrici.

„Mestá a obce sú dnes doslova finančne podvyživené. Musíme teda sami hľadať možnosti a spôsoby ako rozumne hospodáriť tak, aby mesto plnilo všetky svoje funkcie a zároveň sa úspešne rozvíjalo. Práve preto sme sa rozhodli preveriť, či by bolo možné získať výhodnejšie podmienky na splácanie našich úverov. Je veľkým úspechom, že sa nám to podarilo a mesto tak ušetrí viac ako 283 000 eur,“ vysvetlil primátor Peter Gogola.

Podľa informácií z banskobystrického magistrátu s cieľom zabezpečiť výhodnejšie financovanie úverov bol vyhlásený prieskum trhu, no ČSOB ako súčasný partner mesta reagovala na túto situáciu návrhom Dodatku k existujúcej zmluve, v ktorom sa úroková marža mení z 2,33 percenta na úroveň 1,55 percenta.

„Peniaze, ktoré takto mestu ušetríme, budeme môcť použiť na to, čo je pre obyvateľov skutočne dôležité, teda na podporu mestských škôl a škôlok, opravu ciest či chodníkov v meste,“ doplnil Gogola. Ostatné parametre v úverových zmluvách zostali zachované, to znamená, že úvery splatné do januára 2023 budú aj naďalej bez zabezpečenia a s nulovým poplatkom za predčasné splatenie.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM