Marcel Páleš Správy

Svetový deň darcov krvi pod Urpínom: Bojazlivci mohli odber sledovať naživo

Mnohí Banskobystričania prišli počas piatku darovať krv. A to v rámci Dňa otvorených dverí (DOD) do priestorov Banskob. samosprávneho kraja (BBSK) na hlavnom námestí, ale aj do pracoviska Národnej transfúznej služby (NTS) SR.

Ilustračný obrázok k článku Svetový deň darcov krvi pod Urpínom: Bojazlivci mohli odber sledovať naživo
Zdroj: TASR

Išlo o 8. ročník Kvapky krvi predsedu BBSK, pričom už dopoludnia si k darovaniu krvi našlo cestu veľa ľudí.

Kto objavil krvné skupiny?

Podujatia sa konali pri príležitosti dnešného Svetového dňa darcov krvi, ktorý podľa vedúcej lekárky odberového centra NTS v Banskej Bystrici Jany Kotrčovej nie je náhodný. „Je to deň narodenia Karla Landsteinera, ktorý objavil krvné skupiny a dostal za to Nobelovu cenu.“

Ako Kotrčová podotkla, celkom sa hodí, že tento deň pripadol na obdobie pred letom. To je každoročne špecifické menším stavom zásob krvi. „Nemocnice operujú, pôrody bežia a úrazy sa stávajú,“ konštatovala Kotrčová s tým, že oslabenie zásob v lete má svoj dôvod, keďže ľudia aj samotní darcovia si čerpajú dovolenky.

Osloviť aj váhajúcich

Kotrčová pokračovala, že na DOD na transfúznom pracovisku v Rooseveltovej nemocnici sú vítaní nielen darcovia. Prísť sa pozrieť, ako vyzerá odber krvi, mohli prísť aj ostatní, pričom cieľom je osloviť tých, ktorí s darcovstvom váhajú, „aby prelomili strach.“ Podľa Kotrčovej je vhodné, keď sa človek na darovanie pripraví duševne aj fyzicky. „Je dobre, keď je odpočinutý, nie po prebdenej noci, nepríde nalačno, ale dá si ľahké raňajky. Cukry, škroby ako rýchly zdroj energie odporúčame a hlavne je dôležité piť v daný deň veľa tekutín,“ dodala lekárka.

Pravidelným darcom, ktorý dnes prišiel do priestorov BBSK, je Pravoľub z Banskej Bystrice. „Darujem po 22. raz. Vždy je to dobrý pocit, je to aj taká zodpovednosť niečo vrátiť,“ povedal a dodal, že keď bol malý, operovali ho, a tiež potreboval krv od darcu.

Dobrý pocit na srdci

Podobne ako Banskobystričanka Jana, ktorá prišla dnes prvýkrát a pocit mala podľa vlastných slov výborný. „Chcela som ísť už dávno, ale vždy niečo do toho prišlo. Už to vyšlo, som tu a uvidím, ako to dopadne. Tiež som dostala krv, takže už bolo načase, aby som to niekomu vrátila.“ Jana dodala, že ak všetko zvládne, chce darovať pravidelne. Lucia z Polomky darovala krv šiestykrát. „Veľmi sa mi to páči, potom mám dobrý pocit pri srdci, že som bola darovať krv,“ dodala.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM