Jakub Forgács Šport

Súťaž psích záprahov s desiatkami mašérov: Na trať vyštartujú pretekári z Nemecka aj z Luxemburska

Milovníci silných psov si prídu na svoje. Králiky budú opäť hostiť preteky psích záprahov. Tešiť sa môžete nielen na chlpatých havkáčov, ale aj na desiatky pretekárov z viacerých európskych krajín.

Ilustračný obrázok k článku Súťaž psích záprahov s desiatkami mašérov: Na trať vyštartujú pretekári z Nemecka aj z Luxemburska
Zdroj: TASR

Obec Králiky v okrese Banská Bystrica bude počas tohto víkendu hostiť účastníkov medzinárodných pretekov psích záprahov Visegrad Cup 2015. Už v piatok by sa v obci mali objaviť prví mašéri z krajín Vyšehradskej štvorky aj so svojimi štvornohými pretekármi. Cez víkend ich na miestnom lyžiarskom štadióne čakajú preteky v šprinte na osem- a 12-kilometrovej trati. Štart prvého kola je v sobotu o 10:00.

Okruh vedie aj po bežeckých tratiach

Podmienky na súťaž sú podľa riaditeľa tratí Ivana Šaba výborne pripravené. „Sme radi, že nám napadol sneh. Na niektorých úsekoch sa snehová pokrývka pohybuje od desať do 60 centimetrov. Trate sú perfektne upravené. Časť súťažného okruhu vedie po bežne upravovaných bežeckých tratiach,“ zdôraznil Šabo.

Podľa riaditeľa pretekov Branislava Slaného ide o súťaž vyššej kategórie a pretekári i návštevníci sa budú môcť presvedčiť aj o tom, aké pekné vie byť v zime okolie Banskej Bystrice. Ako poznamenal, Visegrad Cup sa koná vždy v inom z miest krajín Vyšehradskej štvorky.

Pretekári z Nemecka aj z Luxemburska

„Okolo 40 až 50 mašérov, to číslo ešte nie je uzavreté. Prihlásili sa nám i pretekári z Rakúska, Nemecka a z Luxemburska,“ reagoval na otázku, koľko účastníkov na králických pretekoch očakávajú. Slovenských mašérov by malo byť zhruba 20.

Organizátori Visegrad Cup 2015 mesto Banská Bystrica, obec Králiky, Slovenský klub severských a japonských plemien a Správa športových a telovýchovných zariadení mesta očakáva príchod asi 2000 divákov v tom lepšom počasí.

„To, že sa konajú preteky psích záprahov na Králikoch, je dobrý signál a dobrá propagácia Banskej Bystrice a jeho cestovného ruchu. Visegrad Cup nadväzuje na tradície pretekov psích záprahov v okolí, no je to nová akcia,“ dodal banskobystrický primátor Ján Nosko.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM