Jaroslav Dodok Rôzne

Študenti z Tajovského gymnázia: Učiteľstvo by malo byť prestížnym povolaním

Napätá situácia v školstve, nespokojnosť učiteľov, ale po novom aj štrajky študentov. O tom, že niečo nie je v poriadku dávajú politikom pocítiť nielen odborári, ale už aj mladí ľudia.

Ilustračný obrázok k článku Študenti z Tajovského gymnázia: Učiteľstvo by malo byť prestížnym povolaním
Foto: Jaroslav Dodok

Školskí odborári vyhlásili od 26. novembra celoslovenský štrajk pedagogických a nepedagogických zamestnancov, ktorí však predčasne ukončili už o dva dni neskôr. To spôsobilo v radoch učiteľov búrlivú diskusiu, na základe ktorej sa rozhodli niektorí vyzvať šéfa odborov, aby zastavil nedôstojnú diskusiu o zvyšovaní platov. Niektoré školy preto v štrajku pokračujú a svoje si stihli povedať už aj študenti.

V Banskej Bystrici študenti učiteľov podporujú

Pred banskobystrickým Gymnáziom J. G. Tajovského bolo v pondelok ráno poriadne rušno. Študenti tam zorganizovali míting na podporu svojich učiteľov. Pred školou sa zišlo 150 až 200 žiakov. O tom, že to študenti s podporou myslia vážne, hovoria aj transparenty, rokovania školskej rady a video, ktoré vytvorili z vlastnej iniciatívy.

,,Držíme s učiteľmi a v piatok v prípade nedohodnutia s vládou plánujeme plošný štrajk. V piatok je preto možné, že sa časť študentov vyberie na námestie," povedal pre Student24 Peter Magic z GJGT. Viac o postoji a aktivitách študentov banskobystrického gymnázia si prečítajte TU!

Študenti organizujú koncerty

Okrem Banskej Bystrice nezostala svojim učiteľom nič dlžná ani Bratislava. Už minulý týždeň sa tam konalo niekoľko pochodov študentov pred Úradom vlády. Okrem toho sa v utorok 3. decembra uskutočnil aj koncert na podporu učiteľov za nízke platy, na ktorom vystúpila aj skupina Puding pani Elvisovej, či Para.

Stredoškoláci protestovali aj na Mierovom námestí v Trenčíne, kde sa ich zišlo viac ako tisíc. ,,Našim cieľom nie je uliať sa zo školy, ale upozorniť na neriešenie už tak veľmi kritickej situácie v školstve," hovorí študentka z obchodnej akadémie. Aj školy v Handlovej čakajú na výsledky rokovania, ktoré by mali byť známe už v stredu 5. decembra. V prípade nepriaznivého výsledku avizovali, že sú schopné sa do štrajku aktívne zapojiť.

,,Podporovať našich učiteľov je veľmi dôležité, pretože hlavne na nich závisí naše budúce vzdelanie. Oni nám podávajú všetky informácie a oni sú tu vždy pre nás. Myslím si, že si to zaslúžia,„ povedala vo videu Daniela Nevínová. ,,Učiteľstvo treba spraviť prestížnym povolaním, aby sa ho nehanbili študovať normálni žiaci,“ dopĺňa gymnazistka Daniela Nikšičová.

Študenti z Tajovského gymnázia: Učiteľstvo by malo byť prestížnym povolaním
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM