Jakub Forgács Správy

STOVKY ľudí si pripomenuli HRÔZY vojny: Na námestí SYMBOLICKY pretrhli priehradu, FOTO

Na banskobystrickom Námestí SNP vystúpili dobrovoľníci aj samotní ukrajinskí utečenci. Slovo dostala aj prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Ilustračný obrázok k článku STOVKY ľudí si pripomenuli HRÔZY vojny: Na námestí SYMBOLICKY pretrhli priehradu, FOTO
16
Galéria
Zdroj: Martin Dubovský

V sobotu 24. februára 2024, presne dva roky od vypuknutia vojny na Ukrajine, sa v Banskej Bystrici konalo podujatie pod názvom Zatiaľ sme tu…730 dní totálnej vojny. Organizované bolo Centrom materiálnej pomoci a na Námestie SNP pritiahlo odhadom organizátorov 250 až 300 ľudí.

Ciele organizátorov

Počas podujatia na námestí vystúpili Bystričania, dobrovoľníci, ktorí pôsobia na Ukrajine, mladí utečenci z vojnou zmietanej krajiny, emigrant z Putinovho režimu a nechýbala ani výzva prezidentky SR Zuzany Čaputovej pre vojakov putinovej armády.

„Ciele boli dva. Tým prvým je vyjadrenie solidarity s našimi východnými susedmi, ktorí už takmer desať rokov žijú v strachu a ohrození. Vyjadrenie úcty hrdinom a hrdinkám nielen ozbrojených síl, ale i každodenného boja za život a za to, čo my na Slovensku považujeme za samozrejmosť. Druhý cieľ je náročnejší. Pokúsiť sa vytvoriť atmosféru, prostredníctvom ktorej budú mať možnosť obete hybridnej vojny, či „len“ hodnotovo zablúdení ľudia precítiť, uvedomiť, okúsiť trpkosť, bolesť a dopady hrôz vojny.“ uviedla pre spravodajský portál Dnes24.sk Zuzana Janíčková z Centra materiálnej pomoci.

Symbolika priehrady

Ako tému podujatia „s veľkou pokorou“ zvolili tragédiu Kachovky, od ktorej neuplynul ani rok.

„Škatule obalené charakteristickými sivými dekami pre utečencov predstavovali betónový múr vodnej priehrady Kachovka, ktorá bola zničená 6.6.2023 ako súčasť vojnového teroru. Modrá plachta s rozmerom 8×12 m imitovala vodu vyliatu z vodnej nádrže, ktorá zaliala mestá, obce i úrodnú pôdu. Táto katastrofa je pre nás symbolom dlhodobých dopadov hrôz vojny nie len na ľudské životy, ale i na krajinu a prostredie na život nás všetkých.“ vysvetlila Janíčková.

Ako dodala, priamo na mieste sa stretli iba s pozitívnymi emotívnymi reakciami.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne správy

V OBRAZOCH: Bystričania si pripomenuli dva roky od vypuknutia vojny na Ukrajine
16
Galéria
Zdroj: Martin Dubovský
Video: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM