Jakub Forgács Správy

Stánky s jedlom na bystrických trhoch sú pod kontrolou hygienikov. Na čo sa zameriavajú?

Za prípadné zistené nedostatky môžu byť uložené pokuty v blokovom aj v správnom konaní a ich výška závisí od závažnosti zistených nedostatkov.

Ilustračný obrázok k článku Stánky s jedlom na bystrických trhoch sú pod kontrolou hygienikov. Na čo sa zameriavajú?
16
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Stánky s občerstvením na banskobystrických vianočných trhoch sú tak ako každý rok pod kontrolou odborníkov Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici v rámci štátneho zdravotného dozoru.

„Naši pracovníci vykonávajú mimoriadne kontroly stánkového predaja pokrmov a zameriavajú sa najmä na pôvod surovín a potravinárskych výrobkov, na dodržiavanie dátumu spotreby, respektíve minimálnej trvanlivosti, kontrolu chladiaceho a teplotného reťazca, na prevádzkovú a osobnú hygienu. Kontrolujeme tiež doklady o zdravotnej i odbornej spôsobilosti predávajúcich a odoberáme vzorky pokrmov. Stánky môžu byť v prevádzke len rozhodnutím RÚVZ,“ priblížila v utorok vedúca odboru hygieny výživy banskobystrického RÚVZ Ivana Sedliačiková.

V prípade použitia nekvalitných surovín alebo pri nedodržaní technologického postupu prípravy pokrmov by mohlo dôjsť k výskytu alimentárnych ochorení.

Podľa Sedliačikovej frekvencia kontrol závisí od konkrétnej situácie. Pokiaľ sa zistia nedostatky, kontroly sa podľa potreby opakujú. Za prípadné zistené nedostatky môžu byť uložené pokuty v blokovom aj v správnom konaní a ich výška závisí od závažnosti zistených nedostatkov.

„Možno však konštatovať, že situácia v oblasti stánkového predaja sa zlepšuje,“ dodala. Kontrola stánkového predaja potravín, napríklad oblátok, medovníkov či ďalších balených potravín je v kompetencii orgánov štátnej veterinárnej a potravinovej správy.

V priloženej fotogalérii si môžete pozrieť zábery z bystrických vianočných trhov!

Foto: ilustračné

V OBRAZOCH: Vianočné trhy v Bystrici už aj so stánkami remeselníkov
16
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM