Jakub Forgács Rôzne Správy

Spomínate si na Mäsnu či Rybu? TIETO bystrické obchody ľudia za SOCIALIZMU milovali

Mnohí Banskobystričania si zaiste pamätajú na obchodíky, ktoré mali špecifický cveng. Obľubovali ich obzvlášť za minulého režimu.

Ilustračný obrázok k článku Spomínate si na Mäsnu či Rybu? TIETO bystrické obchody ľudia za SOCIALIZMU milovali
3
Galéria
Zdroj: archív TASR/J. Kolenčík

Dnes sa už obchody v centre Banskej Bystrici menia tak rýchlo, že ani nestihneme postrehnúť, aký sa tam práve nachádza. Kedysi však prevádzky boli na jednom mieste roky a tak sa stávali nielen obľúbenými miestami na nákupy, ale aj orientačnými bodmi stretnutí. Niektoré obchody si tí skôr narodení pamätajú dodnes a ich názvy sa uchovali, aj keď predajne sú už dávnou minulosťou. V spomienkach na obchody z čias socializmu zalovil banskobystrický poslanec a člen niekdajšej VPN Pavol Katreniak.

Zelovoc

Ovocie, zelenina na Hornej ulici (oproti Železničiarskej ulici), bol jedným zo známych miest, kam kedysi chodievali Bystričania na zeleninu a ovocie, Ako spomína Katreniak, šéfkou tam bola mama súčasného bystrického mestského poslanca Stanislava Mičeva. „Mala jeden z najkrajších a najusporiadanejších výkladov v meste. Súťažila o titul Brigáda socialistickej práce. Ale na tie časy ten výklad naozaj aranžovala. Zelovoc bol vychytený. Predávali v ňom ocot, cukor a kvičiak. Zeleninu a ovocie nie vždy,“ povedal Katreniak so slovami, že v ňom dostávali aj podpultový tovar ako banány, citróny a pred Mikulášom aj mandarinky.

Mäsna

Ak ste si v Banskej Bystrici pred rokmi chceli kúpiť šunku či salámu, určite sa vám v pamäti vynorí Mäsna na Sídlisku. „Pani Júlia bola veľmi dobrá obchodníčka. Mávala aj maďarskú salámu, pražskú šunku či údený hovädzí jazyk,“ spomenul. Dostať sa k nim však podľa jeho slov vyžadovalo trochu netradičný postup, pretože po tieto tovary sa chodilo odzadu, taška sa pozakrývala papierom a utekalo sa domov.

Ďalšie tri legendárne obchody nájdete na nasledujúcej strane.

Ďalšie aktuálne správy

Video: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Bystrický Tuzex v OBRAZOCH
3
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM