Marcel Páleš Kultúra

Spoločná maľba vo dvojici: Bystričania si môžu vyskúšať tvorivé nalaďovanie sa na seba

Sobotná tvorivá dielňa pre verejnosť v banskobystrickej Stredoslovenskej galérii bude tentoraz inšpirovaná výstavou. Konkrétne ide o Prírodné materiály v podaní umelcov Michala Šimonfyho (1984, SK) a Richarda Loskota (1984, CZ).

Ilustračný obrázok k článku Spoločná maľba vo dvojici: Bystričania si môžu vyskúšať tvorivé nalaďovanie sa na seba
Zdroj: TASR

Tvorivá dielňa sa uskutoční v túto sobotu o 13.00 h v Bethlenovom dome na ulici Dolná 8 v Banskej Bystrici. Uviedla to Katarína Baraníková zo Stredoslovenskej galérie. Podujatie nazvali „Maľba pre dvoch.“

Motív prepojenia dvoch ľudí a jeho vizuálne stvárnenie bude témou tvorivej dielne. „Ako zachytiť vzájomné prepojenie, porozumenie, prípadne nalaďovanie sa na seba? Návštevníci dielne si tento proces vyskúšajú pri tvorbe spoločných malieb v dvojiciach,“ konštatovala Baraníková. Dielňa potrvá do 16.00 h. Aktivita je vhodná pre dospelých, študentov, žiakov a pre rodiny s deťmi od šesť rokov.

Samotná výstava návštevníkom zaujímavou formou sprostredkuje súčasné umenie založené na vytváraní inštalácií a prostredí. Vystavené inštalácie charakterizuje symbióza poznatkov vedy, technológií a umenia či zameranie na témy základných skúseností človeka s fyzikálnymi vlastnosťami priestoru, svetla, času alebo zvuku.

Súčasťou výstavy je interaktívna inštalácia Pre dvoch od Michala Šimonfyho založená na umeleckom softvéri, ktorá je určená pre dvoch ľudí sediacich oproti sebe. Farebné grafy vizualizujú tep obidvoch osôb a zachytávajú spoločný moment, keď dvom ľuďom udrie srdce naraz. Stredoslovenská galéria pripravila pre verejnosť cyklus pravidelných víkendových tvorivých dielní. Tematicky súvisia s aktuálnou výstavou v galérii.

Foto:ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM