Rôzne Správy

Špeciálny simulátor, atrakcie aj klauni. V Bystrici sa stretnú ľudia s autizmom

Rodiny s osobami s autizmom čakajú príjemné a rôznorodé aktivity, aby účastníkov obohatili o nové zážitky. Čo všetko sa chystá?

Ilustračný obrázok k článku Špeciálny simulátor, atrakcie aj klauni. V Bystrici sa stretnú ľudia s autizmom
5
Galéria
Zdroj: Hroncová

V sobotu 26. mája sa v Banskej Bystrici uskutoční už piaty ročník celoslovenského stretnutia rodín s deťmi s autizmom a iných komunít. Podujatie s názvom Ži a nechaj žiť 2018 sa bude konať v budove, na ihrisku a priľahlých plochách Špeciálnej základnej školy na Ďumbierskej ul.15 , ktorá je už štvrtýkrát partnerom tejto celoslovenskej aktivity občianskeho združenia SPOSA (Spoločnosť na pomoc osobám s autizmom) BB .

V rámci projektu sú pripravíme pre rodiny s osobami s autizmom, ktoré majú svoje špecifiká, príjemné a rôznorodé aktivity, aby účastníkov obohatili o nové zážitky. V priestoroch ŠZŠ na Ďumbierskej nebude chýbať tradične stavanie lega, laserové pušky, nafukovací hrad na skákanie, tvorivé dielne na rozvoj jemnej motoriky, športové aktivity na podporu pohybových zručností detí i rodičov, intuitívne pohybové hry pre celú rodinu, maľovanie na tvár, odmeňovanie detí i dospelých, ktorí vykročia zo svojej komfortnej zóny, či prekročia svoje oslabenia.

Dobrovoľníci prekvapili prípravou športových aktivít pre deti, hasiči zase prinesú deťom adrenalín v podobe možnosti vyskúšať si techniky hasenia a polievania hadicou, ako minulý rok. Obmedzené budú všetky negatívne vzruchy, ktoré nepriaznivo pôsobia na vnímanie detí a dospelých s autizmom. Ako inováciu prinesú organizátori simulátor autizmu, pomocou ktorého sprostredkujú, ako osoby s autizmom vnímajú bežné situácie /cesta dopravným prostriedkom, posedenie v kaviarni, vzdelávanie v škole/.

V rámci intuhier sa spoločným zdieľaním hrových aktivít pokúsia návštevníci navodiť myšlienku reálnej inklúzie a integrácie. Pre účastníkov bude pripravený guláš, ovocie, pitný režim a drobné občerstvenie, ktoré im spríjemní spoločný deň. Súčasťou programu budú aj klauni z Červeného nosa, ktorí ako vždy vnesú potešenie a dobrú náladu.

Pozrite si v priloženej fotogalérii zábery z minulých ročníkov podujatia!

V OBRAZOCH: Ži a nechaj žiť
5
Galéria
Zdroj: Hroncová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM