Jakub Forgács Správy

Špeciálne zariadenie v bystrickej nemocnici. Ako NOVINKA poslúži malým pacientom?

V Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou v Banskej Bystrici sa môžu pochváliť novinkou. Ide o unikátny systém cvičení a terapie!

Ilustračný obrázok k článku Špeciálne zariadenie v bystrickej nemocnici. Ako NOVINKA poslúži malým pacientom?
4
Galéria
Zdroj: TASR

Malí pacienti v Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou v Banskej Bystrici už môžu pri liečbe používať špeciálne zariadenie, tzv. Redcord system, ktorý umožňuje unikátnu liečebnú metódu a techniku rehabilitačného cvičenia. Nainštalovali ho v telocvični na oddelení fyziatrie, balneológie a liečebnej rehabilitácie.

„Detská nemocnica potrebuje na zabezpečenie vysoko kvalitnej až nadštandardnej zdravotnej starostlivosti kvalitné, moderné prístroje a zariadenia. Pred deviatimi rokmi zabezpečila nemocnica čiastočnú rekonštrukciu priestorov a teraz potrebovala zakúpiť špeciálne zdravotnícke zariadenia, vďaka ktorým dokáže zabezpečiť komplexnú a špeciálnu starostlivosť o pacientov,“ priblížila vedúca lekárka oddelenia Jana Kuciaková.

Redcord system je unikátny systém cvičení a terapie založený na odľahčení váhy pacienta pomocou popruhov a závesných systémov. Tento systém je možné využiť u pacientov s muskuloskele­tárnymi poruchami, detskou obrnou a iným neurologickým postihnutím. Týmito cvičeniami sa zachováva rozsah pohybov, vykonávajú sa senzomotorické cvičenia, dochádza k stabilizácii klinického stavu, prípadne k úplnému uzdraveniu z hľadiska funkčnosti. K systému boli kúpené aj dve polohovateľné postele.

Vertikalizačné lôžka sú vhodné pre imobilných pacientov po traumách s ťažkými úrazmi končatín a neurologickými ťažkosťami. Vďaka nim je možné pacientov uložiť do vertikálnej polohy, čím sa predchádza vzniku osteoporózy, zlepšujú sa celkové psychické a fyzické funkcie. V rámci projektu komplexnej starostlivosti majú v detskej nemocnici záujem o vytvorenie multifunkčného a plne vybaveného oddelenia fyziatrie, balneológie a liečebnej rehabilitácie.

Foto: ilustračné

V OBRAZOCH: Bystrická Rooseveltova nemocnica
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM