Jakub Forgács Rôzne Recept na dnes

Špeciality starých mám z Bystrice, na ktoré by bola škoda zabudnúť: 5 jedál, ktoré vás zaručene dostanú

Iný kraj, iný mrav, ale aj odlišné jedlo. Každý kút Slovenska disponuje receptami, ktoré sú charakteristické pre danú oblasť. Tak je to aj u nás. Prinášame vám 5 špecialít našich starých mám, ktoré vám určite zachutia.

Ilustračný obrázok k článku Špeciality starých mám z Bystrice, na ktoré by bola škoda zabudnúť: 5 jedál, ktoré vás zaručene dostanú
5
Galéria
Zdroj: TASR

Typické jedlá, ktoré varili ešte naše staré mamy sa z receptárov dnešných gazdiniek pomaly vytrácajú. A to je neraz na veľkú škodu. Rokmi overené pochúťky by nemali len tak upadnúť do zabudnutia. Aj preto sme sa rozhodli vám priniesť niekoľko tradičných receptov, ktoré v minulosti pripravovali naše staré mamy.

Zemiaky, múka, masť, kyslá kapusta a slanina boli typickými surovinami, ktoré sa denne používali v kuchyniach. Príprava pokrmov nebola vôbec zložitá a vyžadovala si aj krátky čas na realizáciu. Postupom času však tieto recepty z kuchýň zmizli. Keď neviete, čo si máte pripraviť na obed či večeru, tak vám prinášame päť jedál, ktoré sa kedysi často pripravovali v našom okrese.

Fučka

Suroviny: 500g zemiaky, kukuričná múka, slaninka, mlieko

Zemiaky sa nadrobno nakrájali, uvarili popučili vo vode. Postupne sa pridávala kukuričná múka, kým kaša nezhustla. Pridala sa štipka soli. Hotová fučka sa roztrela po celom tanieri. Do stredu taniera sa vyliala upražená slaninka. Fučka sa jedla tak, že z kraja sa namáčala do stredu taniera, kde bola upražená slanina. Mnohí si po dojedení slaninky naliali do stredu taniera kyslé alebo sladké mlieko a tak sa fučka dojedla.

Grapne

Suroviny: 1liter mlieka, 3 vajcia, 20g droždia, 500g hrubej múky, cukor na posypanie, masť

Z mlieka a droždia si spravíme kvások. Všetko spolu zmiešame v hrnčeku a nechápe podkysnúť. Do „rajnice“ dáme rozpáliť masť. Grapne sa vypražia tak, že sa cesto roztrie na rozpálenú masť. Cesta dáme toľko, aby sa grapne prepiekli. Opekáme z oboch strán. Po vychladnutí ich posypeme cukrom.

Demikát

Suroviny: 250 g bryndze,1 cibuľa, 50 g masti, 4 zemiaky, 1 čajová lyžička mletej červenej papriky, pol čajovej lyžičky rasce, mleté čierne korenie, kyslá smotana, čerstvá pažítka

Ak pripravujete bryndzovú polievku Demikát, cibuľu nakrájajte na kocky, orestujte na masti do zlatista. Pridajte rascu, mletú červenú papriku, bryndzu a zemiaky nakrájané na kocky. Premiešajte a zalejte asi 1 litrom horúcej vody. Varte, až kým zemiaky nezmäknú. Dochuťte soľou, mletým čiernym korením. Polievku rozmixujte do hladka, môžete zjemniť smotanou, posypte nasekanou pažítkou. Podávať ju môžete s haluškami alebo chlebom nakrájaným na kocky a opečeným na masti.

Čipkárskô

Suroviny: 3 litre studenej vody, 1 kg hovädzieho mäsa, 2 stredné cibule, 3 strúčiky cesnaku, 2 mrkvy, 3 petržleny, 1 kaleráb, 0,5 kg zemiakov, 1 lyžica bravčovej masti, soľ, paprika, rasca, mleté čierne korenie

Tlapke: polohrubá múka, vajíčko, voda, soľ

Do vody dáte variť mäso nakrájané na kocky, cibuľu nakrájanú na štvrťky a cesnak. Keď to začne vrieť, pridáte soľ, papriku, rascu a korenie. Na miernom ohni varíte do polomäkka. Vtedy pridáte mrkvy nakrájané na kocky, rovnako aj petržlen a kaleráb pridáte nakrájaný na kocky. Keď zelenina zmäkne pridáte zemiaky, takisto nakrájané na kocky. Na záver dáte do pokrmu lyžicu bravčovej masti a natrhané tlapke.

Tlapke: Z polohrubej múky, vajíčka, vody a štipky soli vyrobíte cesto, to rozvaľkáte a natrháte na menšie kúsky, ktoré necháte oschnúť. Až keď sú dostatočne vysušené, pridávate ich do polievky.

Lekvárové pirohy

Suroviny: 500 g hrubej múky, štipka soli, 1 vajce, voda, slivkový lekvár, kúsok masla, orechy, práškový cukor

Z múky, soli a vajca si pripravíte cesto, ktoré necháte asi polhodinu postáť. Nemalo by byť veľmi tuhé, ani vláčne. Tým, že odstojí, tak sa ľahšie rozvaľká. Potom si ho rozdelíte na dva pláty. Na jeden dáte malou lyžičkou hrudky slivkového lekváru a druhou časťou cesto prikryjete. Postláčate okolo a vykrajujete pirohy, ktoré dáte do vriacej vody. Keď vyplávajú na povrch, treba ich vybrať, poliať maslom, posypať pomletými orechmi, cukrom a môžu sa konzumovať.

Čítajte tiež:

Bystrica v prúde času zažila vzostupy aj pády: 10 historických míľnikov, ktoré formovali naše mesto

Foto: ilustračné

Dobové zábery vs. súčasnosť. Ako vyzerajú známe miesta v Bystrici?
5
Galéria
Zdroj: Stredoslovenské múzeum/Dnes24
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM