Jakub Forgács Správy

Snahy o záchranu Medeného hámra napredujú: Bystrica už zháňa potrebné peniaze

Samospráva, v snahe zachrániť túto najvýznamnejšiu technickú pamiatku Banskej Bystrice, postupne realizuje potrebné kroky.

Ilustračný obrázok k článku Snahy o záchranu Medeného hámra napredujú: Bystrica už zháňa potrebné peniaze
Zdroj: Mesto Banská Bystrica

Na tohtoročnom septembrovom zasadnutí mestského zastupiteľstva odsúhlasili banskobystrickí poslanci nadobudnutie dvoch objektov historickej a kultúrnej pamiatky Medeného hámra do majetku mesta v celkovej hodnote 250-tisíc eur. Výsledkom novembrového rokovania zastupiteľstva bola aj schválená žiadosť o odkúpenie prístupovej cesty za účelom zabezpečenia vstupu do tohto jedinečného areálu. Informovala o tom Dominika Adamovičová, hovorkyňa primátora.

Hľadanie zdrojov

„Som rád, že sa nám nakoniec podarilo získať do vlastníctva dva najvzácnejšie a najstaršie objekty – dielne a hiarty, ktoré sú neodmysliteľne späté s medenou tradíciou Banskej Bystrice. Zároveň budeme vyvíjať aktivity smerujúce k záchrane ďalších objektov v tomto vzácnom historickom areáli. Za rovnako dôležitý považujem aj fakt, že sa nám v júli tohto roka, spolu s OZ ZA! Medený hámor podarilo osloviť verejnosť a spustiť participatívny proces. Na jeho realizácii pracoval skúsený kolektív Spolka, ktorý sa venuje oblastiam architektúry a sociológie. Výsledky participatívneho procesu v podobe názorov verejnosti majú pre nás kľúčový význam, “ hovorí primátor Ján Nosko.

Súbežne s vyhodnocovaním participatívneho procesu zameraného na to, čo by mal priestor historickej pamiatky pripomínajúcej medenú slávu Banskej Bystrice v budúcnosti obsahovať, začína samospráva vyvíjať aktivity na hľadanie zdrojov potrebných pre sanáciu jednotlivých objektov.

„Ide o projekt "Medený hámor – prvé kroky záchrany a osvety“. Celkové výdavky projektu predstavujú sumu 32 400 eur, pričom o dotáciu vo výške 10-tisíc eur sa mesto uchádza aj v rámci aktuálnej výzvy Banskobystrického samosprávneho kraja. V projekte sa počíta so zameraním budov a okolia objektov, zhotovením 3D vizualizácií a s realizáciou architektonicko-historického výskumu budov areálu Medeného hámra,“ vymenovala Adamovičová so slovami, že samospráva sa pokúsi na obnovu využiť aj iné zdroje.

Celý proces záchrany Medeného hámra sa podľa slov Adamovičovej deje v súčinnosti s Krajským pamiatkovým úradom, ktorý stanovil aj podmienku realizovať pamiatkový výskum. Prvý zo série takýchto výskumov by mohol byť realizovaný práve z projektu "Medený hámor – prvé kroky záchrany a osvety“. Ambíciou samosprávy je komunikovať aj s ďalšími vlastníkmi zvyšných objektov areálu Medeného hámra, aby sa celý priestor dokázal zharmonizovať a do budúcna bolo možné nastaviť aj jeho ekonomický rozmer.

Viac sa dočítate na ďalšej strane.

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM