Barbara Dallosová Rôzne Správy

Slávna atrakcia nad Kremnicou sa rozrastá: Čo všetko ponúkne nový ferratový svet?

Turisticky obľúbený areál na Skalke sa rozšíril. Pribudlo niekoľko noviniek, medzi nimi aj absolútny slovenský unikát.

Ilustračný obrázok k článku Slávna atrakcia nad Kremnicou sa rozrastá: Čo všetko ponúkne nový ferratový svet?
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Ferraty a lanový most na Skalke nad Kremnicou sa tešia čoraz väčšej popularite. Cez víkend sa tu vinú dlhočizné rady turistov, mesto toto leto posilnilo aj výbavu a nakúpilo desiatky nových setov.

Ferrata pre profíkov

A areál sa opäť rozrástol. Už túto sobotu (15.8.) o desiatej mesto slávnostne otvorí ferratový svet v takzvanej starej časti Skalky, medzi zjazdovkami do Turčeka. Návštevníkov v ňom čaká niekoľko noviniek. Vlajkovou loďou novej turistickej atrakcie bude ferrata kategórie F, ktorá je náročnosťou najťažšia široko-ďaleko.

„Časť nej vedie 11 metrovým previsom, ktorý vyžaduje už horolezecké skúsenosti a jej dĺžka je 45 metrov. Jedná sa o najťažšiu ferratovú cestu na Slovensku a v Čechách, ktorú odporúčame iba skúseným lezcom. Pozor, je naozaj extrémne náročná,“ zdôrazňuje primátor Kremnice Alexander Ferenčík.

Ferrata je podľa primátora určená pre lezcov, ktorí povinne zvládajú uvedený stupeň obtiažnosti. V tom istom skalnom masíve je aj via ferrata Ejha (malá výzva) s obtiažnosťou E, dĺžkou 16 metrov a previsom 3 metre. Obe cesty už svojím názvom upozorňujú, že sú určené pre zdatných lezcov.

Rozprávkové výhľady

Ferrata pre profi horolezcov nie je jediným lákadlom nového areálu. Na návštevníkov čakajú tiež ferratové cesty obtiažnosti B a C, ktoré sú v prvej časti poprepájané mostami, kyvadlom a kladinou. V druhej časti sa nachádza Via Commo so stupňom obtiažnosti C, ktorá vychádza na skalnom masíve a pokračuje lanovým mostom s dĺžkou 32 metrov vo výške 35 metrov.

„Ukončenie ferratovej cesty poskytne návštevníkom nádherné pohľady na Skalku, masív Krížnej, Vlčí vrch a Turiec. Vo vrchnej časti je vybudovaný malý lezecký park pre najmenších – Detský svet, kde si môžu trénovať motoriku a pohyb v teréne na drevenom hadovi a domčeku s malou lezeckou trasou, na ktorej ich čakajú rôzne prírodné prekážky. Takto môžu stráviť plnohodnotne čas, kým budú čakať na jedného z rodičov,“ vymenúva prvky Ferenčík.

Areál za desaťtisíce

Ako vysvetľuje primátor, projekt je financovaný zo združených prostriedkov mesta, župy, Oblastnej organizácie cestovného ruchu Stredné Slovensko a Nadácie EPH. Celkom stál projekt 43 500 eur, ešte však nie je hotové všetko. V najbližšej dobe má pribudnúť ešte jedna atrakcia, visutá lávka.

„Všetkým, ktorí prispeli finančne, sa chcem poďakovať. Ale nedá mi menovite nespomenúť tých, ktorí sa na projekte realizačne podieľali – statikovi Paľovi Kohutiarovi a realizátorom Paľovi Rajčanovi, Tomášovi Hulinovi, Patrikovi Rajčanovi, Danovi Dobrotkovi, Paľovi Štrofekovi, Zdenovi Balážovi a jeho kolegom, Olovi Přibylovi a Norovi Švandovi, ktorí nové prvky vo Via ferratovom svete budovali ale, aj všetkým tým, ktorých okolo seba dokázali sústrediť, ktorí im ochotne pomáhali a menovite som ich nespomenul,“ ďakuje na záver Ferenčík.

Ešte ste si atrakcie na Skalke nevyskúšali? Prejdite sa lanovým mostom v priloženom videu. Aspoň zistíte, či by ste si trúfli aj naživo ↓

Zdroj: Dnes24.sk

Nenechajte si ujsť viac noviniek zo Žiaru a okolia a sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame.

Chcete mať vždy po ruke aj informácie zo Slovenska či zo sveta? Sledujte Facebook Dnes24.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM