Jakub Forgács Správy

Skvost v srdci Bystrice roky chátral: Dočkal sa obnovy za vyše pol milióna, FOTO

Do obnovy fasády Thurzovho domu investuje Banskobystrický kraj viac ako pol milióna eur. Práce by mali byť podľa zhotoviteľa ukončené najneskôr na jar 2021.

Ilustračný obrázok k článku Skvost v srdci Bystrice roky chátral: Dočkal sa obnovy za vyše pol milióna, FOTO
4
Galéria
Zdroj: Stredoslovenské múzeum

Stredoslovenské múzeum, vďaka finančnej podpore svojho zriaďovateľa, Banskobystricého samosprávneho kraja (BBSK), začalo s obnovou fasády Thurzovho domu. Tento jedinečný solitér námestia SNP patrí k najvýznamnejším pamiatkam v Banskej Bystrici. Sídli v ňom Stredoslovenské múzeum (SSM), preto je verejne prístupný aj pre verejnosť. Informovala o tom Lenka Štepáneková, vedúca oddelenia komunikácie Úradu BBSK.

Za pol milióna

„Finančné prostriedky vyčlenené na aktuálnu obnovu fasády presahujú sumu pol milióna eur, investičná akcia bude financovaná z kapitálových zdrojov BBSK,“ uviedla.

Ako poznamenala Štepáneková, práce by mali byť podľa zhotoviteľa, ktorým je na základe verejného obstarávania firma Pamarch, ukončené najneskôr na jar 2021.

Pod dohľadom pamiatkarov

„Reštaurovať a obnovovať budeme s odbornou spôsobilosťou i pod dohľadom Krajského pamiatkového úradu všetky tri fasády domu – tú známu s neodmysliteľnou nástennou výzdobou, smerujúcu do Námestia SNP, tiež aj časť do záhrady ako aj tú do podbránia. Reštaurovanie sa uskutoční náročnými konzervačnými a rekonštrukčnými spôsobmi, zameranými na zachovanie umelecko-remeselných a výtvarných hodnôt,“ hovorí riaditeľ Stredoslovenského múzea Marcel Pecník.

Ako ďalej uviedla Štepáneková, okrem fasády SSM pristúpilo aj k rekonštrukcii podzemných priestorov, ktoré by v budúcnosti mali slúžiť aj na výstavné účely. Suterén domu ponúka zachované pôvodné autentické prvky stredovekého stavebníctva a architektúry. „Investičná akcia je financovaná z kapitálových zdrojov BBSK. Na tieto účely bola vyčlenená suma vo výške 200 000 eur,“ doplnila.

„V rámci tejto konkrétnej rekonštrukcie pôjde o sanáciu vlhkosti suterénnych priestorov, tým pádom aj sanáciu vzlýnavej vlhkosti pre celý Thurzov dom. Práce sa dotknú vnútorných obvodových stien, podláh, klenieb, systému odvetrania priestorov, dôjde k rekonštrukcii elektroinštalácií, kanalizácie, tiež obnovíme nevyužívané a poškodené schodisko do suterénu z vnútorných priestorov prízemia domu. Odstránené budú nevyhovujúce stavebné úpravy suterénu zo 70-tych rokov 20. storočia,“ upresnil Pecník.

Strategické rozhodnutie

„Stredoslovenské múzeum je pre náš kraj nielen najväčším, ale plní aj metodickú funkciu. Ako jeho zriaďovateľ sme preto prijali strategické rozhodnutie podporovať jeho rozvoj rovnako, ako to robíme aj smerom k ďalším našim organizáciám. Podarilo sa nám opätovne verejnosti sprístupniť Matejov dom a veľmi ma tešia zmeny, ktoré sa dejú nielen zvonka, ale aj vo vnútri Thurzovho domu,“ povedal Ján Lunter, predseda BBSK.

„Desiatky rokov chátral tento skvost v srdci Banskej Bystrice a konečne po rokoch sme dokázali túto nádhernú historickú budovu začať rekonštruovať. Verím, že sa práce podarí zrealizovať v stanovených termínoch a na Námestí pribudne ďalšia vynovená fasáda,“ doplnil podpredseda finančnej komisie BBSK Martin Turčan.

Stredoslovenské múzeum plánuje pritom v inováciách pokračovať aj naďalej. V roku 2019 bol vypracovaný projekt novej stálej expozície pre Thurzov dom na 2. a 3. nadzemnom podlaží.

„Projekt bol spracovaný na základe požiadavky po modernej, interaktívnej, ale odborne založenej expozícii, ktorá bude prezentovať najvýznamnejšie míľniky histórie samotného domu, mesta, kraja, ale aj so zaujímavými presahmi za ich hranice. Čerpať pritom bude z bohatých zbierkových fondov múzea. V prípade realizácie sa tak do tohto výnimočného domu v centre mesta pod Urpínom vráti po dlhých rokoch chýbajúca stála muzeálna expozícia,“ uzavrel riaditeľ SSM.

V OBRAZOCH: Obnova fasády Thurzovho domu
4
Galéria
Zdroj: Stredoslovenské múzeum
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM