Kultúra

Skuteckého maľby reštaurujú. Obrazy predstavia v podobe, v akej ste ich ešte nevideli

Na otvorenie a postupné odhaľovanie zreštaurovaných malieb a ich analýz sa návštevníci môžu tešiť už od marca 2019.

Ilustračný obrázok k článku Skuteckého maľby reštaurujú. Obrazy predstavia v podobe, v akej ste ich ešte nevideli
Zdroj: TASR

Stála expozícia vo vile Dominika Skuteckého v Banskej Bystrici je od stredy dočasne zatvorená z dôvodu reštaurovania, digitalizovania a skúmania umelcových malieb zo zbierky Stredoslovenskej galérie (SSG) a Slovenskej národnej galérie (SNG). Otvoriť by ju mali v marci 2019. Informovala o tom Katarína Baraníková z banskobystric­kej SSG.

„Na otvorenie a postupné odhaľovanie zreštaurovaných malieb a ich analýz sa návštevníci môžu tešiť už od marca 2019. Ako prvé odhalíme najznámejšie dielo Trh v Banskej Bystrici. Obraz predstavíme v zreštaurovanej podobe a priblížime jeho pútavý príbeh, históriu vzniku a migráciu v zbierkach, ako aj interpretáciu a identifikáciu ústredných postáv námetu maľby. Na projekte reštaurovania a výskumu malieb Dominika Skuteckého spolupracuje SSG so SNG, reštaurátorom Miroslavom Slúkom, chemičkou Stanislavou Trginovou a kurátorkou zbierky umenia 19. storočia SNG Katarínou Beňovou,“ priblížila Baraníková.

Reštaurovanie a výskum z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia a diela významného maliara sa reštaurujú i vďaka finančnej podpore Banskobystrického samosprávneho kra­ja.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM