Jakub Forgács Správy

Situácia s chrípkou v Banskobystrickom kraji je iná ako zvyčajne: Pomohli vraj rúška

Pred začiatkom novej chrípkovej sezóny je jej výskyt nízky. Epidemiológovia poznajú príčiny.

Ilustračný obrázok k článku Situácia s chrípkou v Banskobystrickom kraji je iná ako zvyčajne: Pomohli vraj rúška
Zdroj: TASR

Do začiatku oficiálnej chrípkovej sezóny 2020/2021 (40. kalendárny týždeň) už nechýba veľa, po iné roky sa však výskyt akútnych respiračných ochorení (ARO a chrípky a jej podobných ochorení (CHPO) z dôvodu začiatku školského roka a návratu ľudí z dovoleniek už v tomto čase epidemiológovia evidovali ich podstatne zvýšený výskyt. Informovala o tom hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Mária Tolnayová.

Situácia sa zmenila

„Tento rok je z dôvodu výskytu Covidu –19, ale aj vládnych opatrení voči celosvetovej pandémii situácia iná. Hlavne rúška v školách a na väčšine pracovísk je výskyt ARO aj CHPO na stabilizovane nízkej úrovni,“ uviedla Tolnayová.

„V uplynulom týždni bol ich výskyt rovnaký, ako v predminulom, markantný rozdiel je v medziročnom porovnaní, v prípadne ARO nižší o 50 percent a výskyt CHPO až o 99,9 percenta. Na nízkej úrovni sa udržiava aj počet komplikácií z uvedených ochorení. Zápalové ochorenia horných ciest dýchacích ciest, ako aj chrípky, sa skomplikovali zápalmi dutín (14 prípadov), zápalmi stredného ucha (9) a zápal pľúc sa nevyskytol ani v jednom prípade,“ pokračovala so slovami, že najviac komplikácií sa vyskytol u seniorov.

Kde je chorých najviac?

V 36. kalendárnom týždni na základe analýz z hlásení 59 percent lekárov pre deti a dorast a 46 percent lekárov prvého kontaktu pre dospelých, evidoval podľa slov Tolnayovej bystrický RÚVZ 913 chorých na ARO, čo reprezentujecho­robnosť takmer 282 osôb na 100-tisíc obyvateľov v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni. „Chrípka a jej podobné ochorenia sa vyskytli len v štyroch prípadoch, čo je chorobnosť 1,23 osôb na 100-tisíc obyvateľov v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni,“ doplnila

Ako ďalej spomenul Tolnayová., najvyšší počet chorých na ARO je v okrese Rimavská Sobota, Žarnovica, Žiar nad Hronom, Revúca a Zvolen. Čo sa týka chrípky a jej podobných ochorení je z uvedených 4 prípadoch len dva v okrese Lučenec a po jednom v okresoch Banská Bystrica a Poltár. „Z hľadiska veku ochorenia na ARO aj CHPO najviac postihujú vekovú skupinu adolescentov a ľudí v produktívnom veku,“ dodala na záver.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM