Správy

Sezóna Barborskej cesty je otvorená. Turisti aj cyklisti vyrazili z Bystrice do Španej Doliny

Náročná poznávacia turistická trasa má celkovo takmer 200 kilometrov a je rozdelená do deviatich etáp. Necelá stovka nadšencov sa vydala po trase tej prvej.

Ilustračný obrázok k článku Sezóna Barborskej cesty je otvorená. Turisti aj cyklisti vyrazili z Bystrice do Španej Doliny
Zdroj: archív Bohuša Urblíka

Vyznávači turistiky a cykloturistiky v utorok otvorili 4. ročník Barborskej cesty, ktorá spája banícke mestá stredného Slovenska – od Banskej Bystrice cez Kremnicu a Banskú Štiavnicu, vrátane miest a dediniek, kedysi centrá baníctva celoeurópskeho významu.

Ako uviedol autor projektu Barborskej cesty Juraj Slašťan, necelá stovka nadšencov, z toho asi tretina cyklistov, sa vydala z mesta pod Urpínom po trase prvej etapy do Španej Doliny, kde ich čakalo slávnostné občerstvenie.

„Peší 11-kilometrovú trasu, ktorá vedie po bývalej najdlhšej krížovej ceste, prejdú zhruba za 2,5 hodiny. Cyklistom to trvá niečo vyše hodinky. Počasie vyšlo. Stále viac turistov vyhľadáva Barborskú cestu,“ konštatoval Slašťan s tým, že počas vlaňajšej letnej sezóny ju navštívila takmer tisícka ľudí.

Barborská cesta je projektom občianskeho združenia Banský región – Terra Montanae. Náročná poznávacia turistická trasa má celkovo takmer 200 kilometrov a je rozdelená do deviatich etáp. Po každej je možnosť na prenocovanie, načerpanie nových síl, oddych a relax. Jej názov sa viaže k menu patrónky baníkov sv. Barbory. Mapa trasy dokonca vytvára jej siluetu.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM