Jakub Forgács Správy

ŠETRNÁ operácia uľaví od silných bolestí: Pacientom prináša hneď niekoľko VÝHOD

Degeneratívne ochorenia chrbtice postihujú čoraz mladších ľudí, preto aj spoločenský dopyt a potreba ultraminiinvazívnych výkonov narastá.

Ilustračný obrázok k článku ŠETRNÁ operácia uľaví od silných bolestí: Pacientom prináša hneď niekoľko VÝHOD
2
Galéria

Na II. Neurochirurgickej klinike SZU vo Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) F. D. Roosevelta rozbehli endoskopické operácie medzistavcových platničiek, čo je momentálne najšetrnejšia metodika. Informovala o tom hovorkyňa nemocnice Ružena Maťašeje so slovami, že pacient môže ísť po náročnom výkone už na druhý deň domov.

Vysunutá platnička

„Degeneratívne ochorenia chrbtice postihujú čoraz mladších ľudí, preto aj spoločenský dopyt a potreba takýchto ultraminiinva­zívnych výkonov narastá,“ uviedla Maťašeje, ktorá za príklad uviedla skúsenosť jednej ich pacientky.

„Má len 44 rokov, ale už si zažila silné bolesti v driekovej oblasti, ktoré jej vyžarovali do dolnej končatiny. Dôvodom bola vysunutá platnička, ktorá jej tlačila na okolité nervové štruktúry. Banskobystrickí neurochirurgovia ju operovali pomocou novej spinálnej plne endoskopickej 4K zostavy,“ spomenula so slovami, že oproti štandardným mikroskopickým operáciám prináša táto operačná technológia pacientom mnoho výhod.

Viac o tom, ako bystrickí odborníci pomohli pacientke, sa dočítate na nasledujúcej strane.

Ďalšie aktuálne správy

Video: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
V OBRAZOCH: Šetrná operácia medzistavcovej platničky v bystrickej nemocnici
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM