Jakub Forgács Správy Samospráva

Šanca pre nezamestnaných: TOTO je 20 nových pracovných miest v Bystrici

Projekt Pracuj, zmeň svoj život pomôže nezamestnaným získať prácu v oblasti sociálnych služieb. O aké pozície ide?

Ilustračný obrázok k článku Šanca pre nezamestnaných: TOTO je 20 nových pracovných miest v Bystrici
Zdroj: TASR

Banská Bystrica podpísala dohodu s banskobystrickým Úradom práce, sociálnych vecí a rodiny o poskytnutí finančného príspevku vo výške 191-tisíc eur s päťpercentnou spoluúčasťou mesta na realizáciu projektu Pracuj, zmeň svoj život. Vďaka tejto aktivite vytvorí samospráva 20 nových pracovných miest na obdobie deväť mesiacov pre ľudí, ktorí si hľadajú prácu v oblasti sociálnych služieb. Informovala o tom hovorkyňa primátora Zdenka Marhefková.

O aké pozície ide?

„Na zverejnené pracovné ponuky sa mohli hlásiť nezamestnaní v prípade, že boli aspoň 30 dní evidovaní na ÚPSVR,“ uviedla.

Ponuky na štyroch sociálnych pracovníkov, deväť opatrovateliek, dvoch informátorov, tri upratovačky, údržbára a administratívneho pracovníka boli podľa jej slov zverejnené na portáli istp.sk v októbri 2020 a čoskoro sa začnú výberové konania s prihlásenými uchádzačmi.

„Aj keď projekt trvá len deväť mesiacov, je perspektíva, že terajší uchádzači o zamestnanie si túto prácu vyskúšajú a budú chcieť a môcť zostať v pracovnom pomere aj naďalej,“ hovorí primátor Ján Nosko.

Vianoce pre seniorov

Neľahké obdobie a obmedzenia súvisiace so šírením pandémie koronavírusu sa vo veľkej miere dotýkajú práve tých najzraniteľnejších. Napriek platným nariadeniam a dlhodobému zákazu návštev, hľadalo mesto spôsoby, ako seniorom umožniť osobný kontakt so svojimi rodinami v predvianočnom ča­se.

„V zariadeniach sociálnych služieb pravidelne monitorujeme zdravotný stav všetkých klientov i zamestnancov a v prípade potreby zabezpečujeme aj priebežné testovanie. Aby sme seniorov úplne neizolovali od príbuzných, povolili sme im návštevy v exteriéri zariadení za dodržania prísnych opatrení. Verím, že im aj týmto krokom vyčaríme úsmev na tvári,“ dopĺňa Beata Styková, vedúca oddelenia služieb dlhodobej starostlivosti.

Radosť v očiach seniorov bolo vidieť aj pri roznášaní sladkých dobrôt, ktoré odbor sociálnych vecí zakúpil z ušetrených financií určených na Akadémiu európskeho seniora. Oddelenie kultúry im zároveň zakúpilo výživové doplnky, ktoré prispievajú k zdravému fungovaniu imunitného systému.

„Ďakujem každému, kto sa rôznymi iniciatívami snaží vyčariť úsmev na tvárach našich najzraniteľnej­ších,“ dopĺňa primátor Nosko.

V priloženej fotogalérii si môžete pozrieť aj zábery z centra mesta, ktoré v týchto dňoch dýcha vianočnou atmosférou!

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

V OBRAZOCH: Vianočná výzdoba v centre Bystrice poteší aj v čase pandémie
26
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM