Jakub Forgács Správy

Šanca pre bezdomovcov v Bystrici. Počas zimy prespávajú vo vynovenej nocľahárni

Niekto sa zo zimy teší, pre iného však môže spôsobiť existenčné problémy. Platí to hlavne pre bezdomovcov, ktorých máme aj v našom meste.

Ilustračný obrázok k článku Šanca pre bezdomovcov v Bystrici. Počas zimy prespávajú vo vynovenej nocľahárni
7
Galéria
Zdroj: TASR

Bezdomovci v meste pod Urpínom už prespávajú vo vynovenej nocľahárni Večierka. Jej rekonštrukcia vyšla zhruba na 12 000 eur a postaral sa o ňu Slovenský Červený kríž (SČK), ktorý opravu financoval z viacerých zdrojov.

Podľa riaditeľky Územného spolku SČK v Banskej Bystrici Zuzany Stanovej nocľaháreň už po 20 rokoch potrebovala nutnú opravu. Vynovili celé vnútro, unimobunky zateplili a obložili drevom. K dispozícii majú teraz aj úložný priestor, ak by ľudia darovali nejaké postele alebo ošatenie.

„Kapacitu sme nemenili, v nocľahárni môže prespať 20 ľudí. V lete ich chodí okolo 16 až 17, v zime je plne obsadená. Zvykne chodievať 22 až 23 ľudí. Tí, ktorí sa nezmestia, môžu využiť našu ohrevňu, respektíve kuchynku, kde sa zohrejú a kde sa dajú dať matrace, aby sa nemuseli v noci túlať po vonku,“ konštatovala Stanová s tým, že pred rokmi sa spoločne s mestom zaviazali, že im v Banskej Bystrici nezamrzne ani jeden bezdomovec, ktorých podchycuje sieť mesta, SČK a charity. Zatiaľ sa im to úspešne darí.

Podmienky na prespanie v nocľahárni sú len dve, a to nejaký platný doklad totožnosti a nulová tolerancia alkoholu. Ľudia bez domova zaplatia za jeden nocľah 50 centov.

SČK im aj v tomto roku vyšiel v ústrety a počas troch sviatočných dní nemuseli ráno opustiť nocľaháreň a mohli v nej zostať i počas dňa. Rovnako tomu bude na Silvestra a Nový rok.

V Banskej Bystrici žije okolo 250 bezdomovcov, ktorí sú podchytení. Ďalších zhruba 50 až 70 ľudí, ktorí žijú na ulici, žobrú, o pomoc nežiadajú a nechcú zmeniť nič na svojom spôsobe života.

Pozrite si v priložených galériách foto a úchvatné video z vianočného centra Bystrice!

Foto: ilustračné

V OBRAZOCH: Krása Vianoc v Bystrici zachytená vo videu z centra
7
Galéria
Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM