S medvedím cesnakom v kuchyni: 5 receptov, ktoré sú medzi Bystričanmi čoraz populárnejšie
Medvedí cesnak zbierajú ľudia už od nepamäti. A to pre jeho liečivú silu a využitie v kuchyni. Mimoriadne populárny sa stal aj medzi Bystričanmi.
Cesnak medvedí je bratranec obyčajného bežného kuchynského cesnaku, ale v účinkoch liečivosti sa nedá zahanbiť. Je dokonca oproti klasickému cesnaku jemnejší, obsahuje enzýmy, viac aktívnych liečivých látok a množstvo vitamínu C. Po dlhej zime dokáže organizmus dať do poriadku zvnútra a nabudiť ho do nového fungovania.
Zamerali sme sa na to, aké všakovaké dobroty sa z neho dajú pripraviť. Nechajte sa inšpirovať receptami, ktoré sú medzi Bystričanmi čoraz populárnejšie. Niektoré ako prírodné liečivo a iné ako skutočné pochúťky.
Medvedí elixír
Tinktúra z medvedieho cesnaku. Okrem samotnej rastliny treba už len 35 – 40 percentný alkohol (najlepšie číry) a dostatočne veľký pohár. Nadrobno nakrájaný umytý medvedí cesnak uložíte do pohára a zalejete po okraj alkoholom. Zhruba tri týždne necháte lúhovať na teplom mieste a zlejete naspäť do flaše. Elexír nie príliš lákavej chuti je obľúbený kvôli tomu, že vám vydrží bez toho, aby sa pokazil až do ďalšej jari. Užíva sa po kvapkách a je to výborný liek na podporu imunity, črevné problémy a bolesť hrdla.
Pesto
Jednoduchý recept, pri ktorom okrem medvedieho cesnaku potrebujete orechy (vlašské alebo arašidy podľa chuti) a olivový olej. Dobre umytý surový cesnak rozmixujete v hlbokej miske ponorným mixérom, ku ktorému pridáte nasekané orechy a olivový olej podľa chuti.
Špenát
Vyskúšajte taktiež zaujímavú obmenu a namiesto skutočného špenátu si pripravte niekoľko hrstí tejto rastliny, cibuľu, olej, soľ, korenie a podľa chuti vajíčka a zemiaky. Medvedí cesnak je potrebné dobre umyť, nasekať nadrobno a povariť. Vzniknutú hmotu necháte dobre odkvapkať a pridáte na cibuľku, ktorú je predtým potrebné opražiť do zlatista. Následne pridáte soľ, korenie a pred dokončením pridáte vajíčko, ktoré rozmiešate do stratena (alebo podávate s volským okom). Ako príloha sa hodia najlepšie zemiaky.
Zaváraný
Spôsob, ako si na medveďom cesnaku pochutiť aj keď už ho v prírode nebude možno zbierať. Umytý medvedí cesnak nasekáte nadrobno, pridáte soľ a v mixéry z neho pripravíte hustú hmotu. Tú jednoducho naložíte do zaváraninových pohárov, ktoré pri teplote približne 80 stupňov necháte sterilizovať. Platí, že čím nižšia teplota, tým dlhšie treba sterilizovať.
Krémová polievka
Na záver recept na chutnú polievku. Potrebujete medvedí cesnak, stopkatý zeler, cibuľu, olej, smotanu, koriander, soľ a zemiaky. Umytý cesnak spolu s zelerom povaríte a následne v mixéri pripravíte hladký krém. Medzičasom si osmažíte cibuľku, ktorú zalejete vodou a v nej uvaríte niekoľko zemiakov. Po tom, čo budú zemiaky skoro hotové pridáte krém, smotanu, korenie, soľ a koriander.
Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.
Foto: ilustračné