Jakub Forgács Správy Samospráva

Rok 2021 bol v znamení COVID-u aj mimoriadnych situácií: Ako ho zhodnotila Bystrica?

Napriek neľahkej situácii sa mesto môže pochváliť miliónovými investíciami aj projektmi obnovy. Čo všetko sa podarilo za rok?

Ilustračný obrázok k článku Rok 2021 bol v znamení COVID-u aj mimoriadnych situácií: Ako ho zhodnotila Bystrica?
Zdroj: Mesto Banská Bystrica

Uplynulý rok si zapamätáme nielen ako „covidový“, ale aj plný mnohých mimoriadnych situácií. „Napriek tomu sa samospráva snažila skvalitniť obyvateľom život a posunúť Banskú Bystricu o krok vpred. Dôkazom sú miliónové investície do rekonštrukcií ciest, chodníkov i mostov, revitalizácie verejných priestranstiev, výstavby športovísk či obnovy zariadení sociálnych služieb. Okrem toho sa mesto môže pochváliť vysokou úspešnosťou pri získavaní eurofondov a mimorozpočtových zdrojov, ale aj kvalitným zásobníkom projektov, ktoré sa budú realizovať v nasledujúcom období,“ uviedla hovorkyňa primátora Dominika Adamovičová.

Hektický polrok

Prvý polrok plný nariadení a nevyhnutných obmedzení v súvislosti s ochorením COVID-19 bol podľa slov hovorkyne hektický. Namiesto novoročných osláv na zaplnenom Námestí SNP zasadal Krízový štáb mesta Banská Bystrica. Samospráva sa rozhodla zorganizovať komunitné testovanie pre ľudí, ktorí v meste tvorili najväčšiu mobilitu. „S prichádzajúcim letným obdobím sme si mohli vydýchnuť a Banskobystričania i návštevníci mali možnosť zúčastniť sa na viac ako 60 kultúrnych podujatiach,“ pokračovala.

„Som rád, že vďaka dočasnému upokojeniu pandemickej situácie mohli Banskobystrické leto odštartovať Dni mesta, v júli sme si užili bohatý kultúrny program pri príležitosti roku do EYOF, ktorý bude hostiť práve Banská Bystrica, v septembri sme mohli zrealizovať 363. Radvanský jarmok, a aj Deň kroja. Verím, že toto náročné pandemické obdobie bude už čoskoro minulosťou a my sa už natrvalo vrátime späť k bežnému životu bez obmedzení,“ hovorí primátor Ján Nosko.

Projekty za milióny

Po tom, čo sa v decembri 2020 ukončila rekonštrukcia verejného osvetlenia v časti Fončordy a na Uhlisku (takmer 1,9 mil. eur), pokračovalo mesto v ďalších projektoch. Po viac ako 40 rokoch sa dočkali nového oceľového mosta obyvatelia Iliaša (1,5 mil. eur), a aj Jakubčania, ktorým osadili železobetónový most (96-tisíc eur). Dôležitá projektová príprava vyústila v aktuálnom roku aj do rekonštrukcie rozsiahlych úsekov ciest a chodníkov na Hornej, ČSA, Partizánskej i Javorníckej ulici (732-tisíc eur). Pred dokončením je aj obnova ciest na Hutnej ulici smerom k Štadiónu SNP (244 tis. eur). Začalo sa i s prípravami na obnovu najrozsiahlejšieho úseku, ktorý sa v meste rekonštruoval – od Moskovskej ulice po Lidl na Tajovského ulici (1.274 mil. eur).

„Pozornosť sme venovali aj údržbe miestnych ciest, vrátane chodníkov (1,4. mil. eur),“ doplnila Adamovičová.

V rámci obnovy športovísk, ktoré budú využívať účastníci Európskeho olympijského festivalu mládeže 2022, zmenil svoju tvár vonkajší areál plavárne na Štiavničkách (vyše 330-tisíc eur). Pred rokom sa začala rekonštrukcia oboch hál zimného štadióna, pričom predpokladaný objem prác je 5,5 mil. eur. Zrekonštruovaný bol aj Mestský mládežnícky futbalový štadión v Radvani, ktorý bol financovaný z rozpočtu mesta i získanej dotácie (viac ako 3 mil. eur). Obnovy sa dočkal aj Štadión SNP (14. mil. eur).

Viac o tom, čo sa stihlo v roku 2021, sa dočítate na ďalšej strane.

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM