Jakub Forgács Správy

Rok 2019 v Bystrici: Narodilo sa viac detí, no odišlo aj viac ľudí, ako sa prisťahovalo

Prvé dni nového roka sú za nami. Pozrite, čo hovoria čísla z uplynulých 12 mesiacoch o Bystričanoch!

Ilustračný obrázok k článku Rok 2019 v Bystrici: Narodilo sa viac detí, no odišlo aj viac ľudí, ako sa prisťahovalo
4
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Ku koncu minulého roka žilo v Banskej Bystrici 76 147 ľudí, z toho väčšina – 40 415 žien. Počet obyvateľov mesta pod Urpínom vlani opäť poklesol ako roky predtým, či už sa na úbytku podieľali odsťahovania alebo úmrtia.

Počas roka 2019 prišlo na svet viac detí ako v roku 2018. Aj napriek tomu, že v našom meste podľa aktuálnych údajov k dnešnému dňu žije viac žien, opäť sa narodili prevažne chlapci. Informovala o tom hovorkyňa primátora Dominika Mojžišová, ktorá zosumarizovala údaje za rok 2019.

„V Banskej Bystrici sa počas uplynulých dvanástich mesiacov narodilo 1313 detí, čo je o 62 viac ako v roku 2018. Opäť však vedú chlapci s počtom 665. Dievčat sa narodilo 648,“ uviedla Mojžišová. “Nie všetky detičky však majú trvalý pobyt v našom meste, nakoľko v Banskej Bystrici rodili aj maminky z iných miest. Malých Banskobystričanov sa počas roka 2019 narodilo 748,“ doplnila Marta Čellárová, vedúca oddelenia Matriky a ohlasovne pobytu. 

Ako ďalej spomenula, štatistiky matriky zaznamenali oproti minulému roku viac úmrtí v nemocnici, konkrétne 1250.  „Banskobystričanov celkovo umrelo 725,“ doplnila.

„Do nášho mesta sa prisťahovalo 923 ľudí. Odsťahovalo sa 1217 obyvateľov, čo je menej ako vlani. Najčastejšie odišli do Českej republiky, Talianska a Rakúska,“ dodala Mojžišová.

V priloženej fotogalérii si môžete pozrieť aj unikátne zábery novoročného ohňostroja zachytené dronom!

Foto: ilustračné

V OBRAZOCH: Novoročný ohňostroj v Bystrici zachytený dronom
4
Galéria
Zdroj: youtube
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM