Jakub Forgács Basketbal

Rekapitulácia bystrických Púm: Prehľad úspechov minulej sezóny, plány do tej ďalšej...

Začiatkom prázdnin tréningový proces jednotlivých družstiev utícha a hráčky sa zberajú na zaslúžený letný odpočinok. Je preto vhodný čas na rekapituláciu skončenej sezóny a predstavenie plánov a smerovania ženského basketbalu pod Urpínom.

Ilustračný obrázok k článku Rekapitulácia bystrických Púm: Prehľad úspechov minulej sezóny, plány do tej ďalšej...
Zdroj: Dnes24.sk

V sezóne 2013/14 sa Bystričankám podarilo znovu vyskladať družstvo mladších mini, čo je vždy veľmi potešujúce. Aby basketbal v klube mohol naďalej fungovať, treba neustále pracovať aj na najnižšom poschodí pyramídy družstiev, čo sa v Banskej Bystrici dlhodobo darí. Zásluhu na tom majú najmä tréneri prípraviek:

  • ZŠ Ďumbierska – trénerka Katka Striešová
  • ZŠ Moskovská – tréner Ľubo Srnka
  • ZŠ Radváň a SZV s trénerkou Zuzkou Borguľovou
  • ZŠ Golianova – tréner Milo Michálik
  • ZŠ SNP 20 – tréner Miňo Špiner

Úspechy bystrických Púm

Družstvo mladších mini bolo vyskladané z dievčat ročníkov narodenia 2003 a 2004. Trénerom družstva bol Ivan Demian. V týchto mladších kategóriách nejde tak o výsledky, ale v prvom rade o získavanie správnych návykov a vzťahu k basketbalu.

Družstvá starších mini a mladších žiačok tvoria už druhú sezónu jednu tréningovú skupinu. Trénerom bol aj v tomto roku Martin Krnáč a dievčatá si na finálových turnajoch vybojovali v oboch kategóriách strieborné medaily, za čo im patrí obrovská gratulácia. Žiačky pod vedením Petra Demiana obhájili bronzové medaily a naďalej patria medzi najlepšie a najperspektívnejšie tímy vo svojej kategórií.

Staršie žiačky obsadili v celoslovenskej súťaži svojej kategórie konečné 5. miesto a len o vlások im unikol postup na finálový turnaj Final 4. Kadetské družstvo bolo jediné, ktoré nebolo prihlásené do celoslovenskej súťaže, keďže by to bol obrovský problém odohrať (počet hráčok by to enormne komplikoval). Dievčatá však dostávali priestor tak v OHK pod vedením trénerky Andrei Izákovej, ako aj v dorasteneckej lige junioriek.

Juniorkám sa pod vedením Milana Špinera podarilo obhájiť titul Majstra Slovenska. Novovytvorené seniorské družstvo pod vedením Mila Michálika si bez prehry vybojovalo postup z 1. ligy do Extraligy a v spoločnej slovensko-rakúskej lige obsadilo krásne 2. miesto.

Čo prinesie nová sezóna?

Nové družstvo mladších mini (ročníky narodenia 2004 a 2005) sa už stretlo dvakrát a vyzerá to tak, že bude mať znovu kvalitný základ, na ktorom sa môže stavať. Trénermi pri tomto družstve budú Zuzka Borguľová a Milan Špiner. Je tu šanca, že toto trénerské duo posilní aj jedna zo starších hráčok.

Jednotlivé kategórie od starších mini až po staršie žiačky budú fungovať pod vedením svojich doterajších trénerov. Samozrejme budú hrať o kategóriu vyššie ako tomu bolo v tejto sezóne (staršie mini budú mladšie žiačky atď.). Čo sa týka kadetiek, junioriek a extraligy, tak tu budú vytvorené dve tréningové skupiny.

V tréningovej skupine kadetiek budú zaredené dievčatá v kadetskom veku t.j. ročníka narodenia 1998 a 1999. Extraligová tréningová skupina pojme všetky dievčatá od ročníka narodenia 1997 a staršie. Za tréningový proces v kadetskej tréningovej skupine budú zodpovední Miňo Špiner a Zuzka Borguľová a v extraligovej tréningovej skupine bude Milo Michálik a Miňo Špiner.

Po dlhej dobe bude do celoslovenských súťaží prihlásená kompletná pyramída družstiev ŠKP 08 Banská Bystrica, čiže sa budú hrať obe dorastenecké ligy – kadetská aj juniorská. Klub usúdil, že najlepšia alternatíva je nemať tri tréningové skupiny od kadetiek vyššie, ale len dve. Týmto vie zabezpečiť kvalitnejší tréningový proces a aj počet dievčat na tréningoch by nemal byť 7 či 8, ale 12 – 15 hráčok. Pre rozvoj taktickej vyspelosti je to v týchto kategóriách priam nutnosť.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM