Regionálne špeciality na tanieri: Ktoré je najobľúbenejšie jedlo na Horehroní?
Horehronie je regiónom gastronomických pokladov. Ponúka jedlá starých mám, ktoré dodnes tvoria súčasť jedálnička v mnohých obciach.
Iný kraj, iný mrav, ale aj odlišná gastronómia. Každý kút Slovenska disponuje receptami, ktoré sú charakteristické pre danú oblasť. Tak je to aj u nás v okolí Brezna. Horehronie ponúka tradičné jedlá, ktoré varili ešte naše staré mamy a mnohé „mestské“ deti ich poznajú najmä z prázdnin na dedine.
Rokmi overené pochúťky by nemali len tak upadnúť do zabudnutia, hoci už dnes mnohé reštaurácie inovujú tradičné recepty v modernom a zdravšom prevedení.
Horehronské gule, Bubne s kapustou, Geršňa, Kysliare či Grapne… Spomeniete si ešte na jednoduché a chutné jedlá, ktoré robievali naši starí rodičia na Horehroní?
Niektoré pochúťky z Horehronskej kuchárky mohli hostia ochutnať aj počas nedávneho slávnostného odovzdávania certifikátov regionálnych produktov. Nechýbali jedlá ako bôb s kapustou z Lomu nad Rimavicou, čipkárskô z Brusna, bryndzová polievka z Beňuša, guľky s mäsom z Heľpy, valaštianske krumple z Valaskej či legendárne buchty zo Zbojskej.
Ktorá dobrota Horehronia je vášmu srdcu najbližšie? Zapojte sa do nášho hľadania aj vy a napíšte nám do stredy 31. júla 2019 svoje najobľúbenejšie jedlo, ktoré pochádza z nášho regiónu. Môžete tak urobiť:
- v komentári na našej facebookej stránke pod týmto príspevkom
- e-mailom na brezno@global24.sk
- alebo v komentári priamo pod týmto článkom.
Z vašich odpovedí vyberieme najviac frekventované jedlá, ktoré pochádzajú z nášho regiónu. Následne spustíme na našom portáli hlasovanie, v ktorom budete môcť za jednotlivé špeciality zahlasovať. Inšpirujte sa galériou jedál, ktoré v rôznych obmenách nájdete naprieč každým krajom Slovenska.
Ilustračné foto, TASR