Horehronie už má svoju značku, hrdí sa ňou 16 regionálnych produktov

Horehronie zachováva tradície, ktoré vďaka remeselníkom, producentom či poskytovateľom služieb môžu spoznávať návštevníci regiónu.

Ilustračný obrázok k článku Horehronie už má svoju značku, hrdí sa ňou 16 regionálnych produktov
Zdroj: TASR

Šestnástim z nich v utorok podvečer v Brezne odovzdali prvé certifikáty regionálneho produktu Horehronie a do života tak uviedli túto značku. TASR o tom informovala Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) Región Horehronie.

Regionálny produkt Horehronie je značka kvality, ktorá sa má používať na označenie výrobkov, produktov a služieb s pôvodom v tomto regióne. Môžu o ňu žiadať záujemcovia v štyroch rôznych skupinách – ubytovacie a stravovacie služby, poľnohospodárske a potravinárske produkty, remeselné výrobky a doplnkové služby.

Záruka kvality

„Sme radi, že aj v našom regióne vzniklo označenie regionálny produkt Horehronie, ktorým sa remeselníci, výrobcovia, hotelieri či podnikatelia môžu prezentovať, a tým zaručovať kvalitu nielen predávaných remeselných či potravinových výrobkov, ale aj poskytovaných ubytovacích, stravovacích či doplnkových služieb v cestovnom ruchu,“ konštatoval Ľuboš Ďurinďák, predseda OOCR Región Horehronie.

Táto OOCR je prvou organizáciou na Slovensku, ktorá sa stala koordinátorom regionálnej značky. Na jej tvorbe pracovala spoločne s Rozvojovou agentúrou Banskobystrického samosprávneho kraja, miestnymi akčnými skupinami a mestom Brezno.

„Cieľom značky je podporiť kvalitné regionálne produkty a služby, ktoré reprezentujú región, tradície, ľudí, kultúrne a prírodné dedičstvo, a tiež produkty, služby, ktoré dotvárajú zážitok návštevníka a prehlbujú jeho záujem o región,“ doplnila Petra Ridzoňová Hlásniková, výkonná riaditeľka OOCR.

Značku symbolizuje zvonček, ktorý predstavuje tradície ovčiarstva a ešte stále živú valašskú kultúru i bohatstvo remesiel na Horehroní.

Ako v utorok avizovali organizátori podujatia, pripravujú nový projekt Horehronská kuchárka. Pôjde o publikáciu, v ktorej sa objavia známe i menej známe tradičné recepty pravých gazdín z regiónu. Niektoré pochúťky z Horehronskej kuchárky mohli hostia ochutnať aj počas slávnostného odovzdávania certifikátov.

Nechýbali jedlá ako bôb s kapustou z Lomu nad Rimavicou, čipkárskô z Brusna, bryndzová polievka z Beňuša, guľky s mäsom z Heľpy, valaštianske krumple z Valaskej či legendárne buchty zo Zbojskej.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: TASR