
Horehronie už má svoju značku, hrdí sa ňou 16 regionálnych produktov
Horehronie zachováva tradície, ktoré vďaka remeselníkom, producentom či poskytovateľom služieb môžu spoznávať návštevníci regiónu.
Horehronie už má svoju značku, hrdí sa ňou 16 regionálnych produktov
Horehronie zachováva tradície, ktoré vďaka remeselníkom, producentom či poskytovateľom služieb môžu spoznávať návštevníci regiónu.

Šestnástim z nich v utorok podvečer v Brezne odovzdali prvé certifikáty regionálneho produktu Horehronie a do života tak uviedli túto značku. TASR o tom informovala Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) Región Horehronie.
Regionálny produkt Horehronie je značka kvality, ktorá sa má používať na označenie výrobkov, produktov a služieb s pôvodom v tomto regióne. Môžu o ňu žiadať záujemcovia v štyroch rôznych skupinách – ubytovacie a stravovacie služby, poľnohospodárske a potravinárske produkty, remeselné výrobky a doplnkové služby.
Záruka kvality
„Sme radi, že aj v našom regióne vzniklo označenie regionálny produkt Horehronie, ktorým sa remeselníci, výrobcovia, hotelieri či podnikatelia môžu prezentovať, a tým zaručovať kvalitu nielen predávaných remeselných či potravinových výrobkov, ale aj poskytovaných ubytovacích, stravovacích či doplnkových služieb v cestovnom ruchu,“ konštatoval Ľuboš Ďurinďák, predseda OOCR Región Horehronie.
Táto OOCR je prvou organizáciou na Slovensku, ktorá sa stala koordinátorom regionálnej značky. Na jej tvorbe pracovala spoločne s Rozvojovou agentúrou Banskobystrického samosprávneho kraja, miestnymi akčnými skupinami a mestom Brezno.
„Cieľom značky je podporiť kvalitné regionálne produkty a služby, ktoré reprezentujú región, tradície, ľudí, kultúrne a prírodné dedičstvo, a tiež produkty, služby, ktoré dotvárajú zážitok návštevníka a prehlbujú jeho záujem o región,“ doplnila Petra Ridzoňová Hlásniková, výkonná riaditeľka OOCR.
Značku symbolizuje zvonček, ktorý predstavuje tradície ovčiarstva a ešte stále živú valašskú kultúru i bohatstvo remesiel na Horehroní.
Ako v utorok avizovali organizátori podujatia, pripravujú nový projekt Horehronská kuchárka. Pôjde o publikáciu, v ktorej sa objavia známe i menej známe tradičné recepty pravých gazdín z regiónu. Niektoré pochúťky z Horehronskej kuchárky mohli hostia ochutnať aj počas slávnostného odovzdávania certifikátov.
Nechýbali jedlá ako bôb s kapustou z Lomu nad Rimavicou, čipkárskô z Brusna, bryndzová polievka z Beňuša, guľky s mäsom z Heľpy, valaštianske krumple z Valaskej či legendárne buchty zo Zbojskej.
Ilustračné foto, TASR
- V Banskobystrickom kraji pribudli stovky pozitívnych: Vyše 70 prípadov majú až 3 okresy
- Najmenej PCR pozitívnych pribudlo v Banskobystrickom kraji: Až 3 okresy nemajú nikoho
- V Bystrici došlo k tragickej nehode: Vodič bol zakliesnený, ženu vymrštilo z auta, FOTO
- Ako dopadli PCR testy v Banskobystrickom kraji? Až 6 okresov má NULU, no jeden vyčnieva
- Policajtom zo Sliača bolo správanie vodiča podozrivé: Nenafúkal, v čom bol teda háčik?
- Toto je 20 NAJ bystrických výrazov: Ruku na srdce, ktoré denne používate aj vy?
- Nové INFO o prípadoch v Banskobystrickom kraji: Ako dopadli PCR testy okres po okrese?
- Očkovanie v Banskobystrickom kraji napreduje: TOTO však župa označila za problém
- Aktuálny COVID automat: Aké opatrenia platia v okresoch Banskobystrického kraja?
- Najväčšie bystrické športoviská menia svoju podobu: Aktuálne INFO a FOTO